Doel 3 hele winter dicht, "stroombevoorrading niet in gevaar"

Kernreactor Doel 3 zal nog de hele winter stilliggen. Normaal zou het onderhoud van de reactor tot december duren, maar dat is nu verlengd tot in april. De stroombevoorrading komt wel niet in gevaar, zegt uitbater Engie-Electrabel.

Kernreactor Doel 3 zit sinds 22 september in onderhoud. Maar gebouwen waarin zich de backup-uitrustingen bevinden moeten opnieuw worden gebetonneerd. Dat kan niet zonder de centrale stil te leggen, omdat door de gebouwen stoomleidingen vanuit de kernreactor lopen. Als de reactor werkt, loopt de temperatuur rond die stoomleidingen te hoog op, waardoor bouwwerkzaamheden onmogelijk worden. 


Engie Electrabel verwacht dat de reactor rond midden april opnieuw stroom zal leveren. Doel 3 heeft een capaciteit van 1.006 megawatt. Die capaciteit vangt Engie Electrabel op door andere elektriciteitscentrales in te zetten. Onze stroombevoorrading zou dus niet in het gedrang komen.

Meest gelezen