Belga

Federale regering komt met actieplan na rellen in Brussel

 

De federale regering komt met een actieplan na de rellen in Brussel. De ministers van Justitie Koen Geens (CD&V) en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zullen dat uitwerken in samenwerking met de Brusselse autoriteiten en de veiligheidsdiensten. Volgende week wordt ook een omzendbrief goedgekeurd over nultolerantie voor geweld tegen politie. 

Minister Koen Geens geeft aan dat het Openbaar Ministerie volgende week een omzendbrief goedkeurt over een nultolerantie voor geweld tegen de politie. "We moeten met het parket optreden tegen relschoppers", zegt hij . "Preventie moet hand in hand gaan met repressie, en de politie moet het voortouw nemen."

Minister Geens kondigde na afloop van de ministerraad ook aan dat er vanaf maandag een  bijzondere onderzoekscapaciteit komt bij de gerechtelijke politie, om de rellen te onderzoeken.

Minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA) voorziet ook extra politiesteun: “Het is evident dat de federale politie in steun komt en dus we zullen overleg plegen met Brussel wat we nog bijkomend kunnen doen om situaties als gisteren en zaterdag nog beter onder controle te houden”, klonk het.

Vicepremier Alexander De Croo wil dat Brussel een voorbeeld neemt aan Mechelen. "Daar is ook veel aandacht voor preventie, maar wordt wel een kordaat beleid gevoerd", klinkt het. "We moeten ons vragen stellen als we zien hoe traag de Brusselse politie gisteren reageerde. Was er een politieke link? Hoe is dit aangestuurd?" Volgens De Croo "is er een tijd van praten en een tijd van optreden. En de tijd van praten is voorbij." 

Meest gelezen