Videospeler inladen...

Lage opkomst bij vierde protestdag tegen beleid Macron, "maar dit is niet ons laatste wapenfeit"

In verschillende Franse steden hebben de vakbonden betoogd tegen het economische beleid en de arbeidshervorming van de Franse president Emmanuel Macron. Het is al de vierde keer sinds zijn aantreden dat ze op straat komen, maar ditmaal waren er opmerkelijk minder demonstranten.

In Parijs kwamen volgens de politie slechts 8.000 mensen op straat, volgens de organisatoren waren het er een enkele tienduizenden. Ook in andere Franse steden lag de opkomst merkelijk lager dan bij de vorige vakbondsbetogingen. In Lyon waren er 3.000 tot 10.000 betogers, in Bordeaux tussen 1.650 en 4.000 en in Straatsburg tussen 900 en 1.200.  

AFP or licensors

Toch is de tegenvallende opkomst geen reden om het protest te staken, zei secretaris-generaal Philippe Martinez van de vakbond CGT. "Dit is niet ons laatste wapenfeit", vezekerde hij. "We zullen doorgaan."

Op de eerste nationale actiedag, op 12 september, waren er in Parijs 24.000 betogers en in heel Frankrijk bijna 225.000.

Sociale correcties

De Franse president is deze week zes maanden aan de macht. Sinds zijn aantreden zijn de vakbonden nu al voor de vierde keer op straat gekomen. Ze vinden dat Macron een te liberaal beleid voert, waar alleen de rijken van profiteren. "Dat kan kloppen", zegt correspondent Frank Renout in Parijs. "Op dit ogenblik profiteren vooral de 10 procent rijkste Fransen."

Daar staat tegenover dat Macron de voorbije weken verschillende sociale correcties aan het doorvoeren is. "Denk dan aan kleinere klassen, wat goed is voor achtergestelde kinderen, meer mensen die toegang krijgen tot een werkloosheidsuitkering en maatregelen tegen discriminatie op de werkvloer", aldus Renout.   

Economen verwachten dat de Franse economie de komende twee jaar gaat aantrekken en dat er meer mensen aan het werk zullen raken. Dat zou wel meer het gevolg zijn van de economische conjunctuur dan van het gevoerde beleid van president Macron.   

Meest gelezen