Laurie Dieffembacq

Gatz: "Rellen hebben sommige jongeren smaak naar meer gegeven"

Er is een rechtstreeks verband tussen de onlusten van gisteravond op het Muntplein en de plunderingen van afgelopen weekend. Dat zegt Vlaams minister Sven Gatz (Open VLD), bevoegd voor Brussel, in Het Nieuwsblad.  "Het heeft sommige jongeren smaak naar meer gegeven en daar moeten we hard tegen optreden", beklemtoont hij aan VRT NWS. Maar repressie alleen is niet de oplossing.

Gatz noemt wat er afgelopen weekend gebeurd is ongezien en een kantelmoment. "Na de rellen zijn er plunderingen geweest en heerste een uur lang volledige straffeloosheid in een groot deel van de hoofdstad. Dat heb ik in de halve eeuw die ik in Brussel woon en leef nog nooit meegemaakt", zegt Gatz die er de oorzaak in ziet van de onlusten op het Muntplein gisteren. "Het heeft sommige jongeren smaak naar meer gegeven en daar moeten we hard tegen optreden."

Repressie alleen is niet het antwoord, aldus nog de minister. "Je moet een beleid voeren waaruit blijkt dat iedereen gelijke rechten heeft en gelijk wordt behandeld", zegt Gatz. "Pas dan kan de politie geloofwaardig de straat op." Je kunt volgens de liberaal niet het ene zonder het andere hebben. "Je moet tegelijk een maatschappelijk beleid voeren waarbij jongeren kansen krijgen en tegelijk hard repressief optreden."

De politie weet niet hoe hard of zacht ze moeten optreden in bepaalde situaties en de burgers voelen dat

De bal voor dat andere beleid legt Gatz in het kamp van de Brusselse gewestregering van PS'er Rudi Vervoort. "Er is een breder probleem dan het operationeel optreden van de politie. Het gewest is aan zet en moet de veiligheidscultuur in onze hoofdstad bekijken", klinkt het. "De politie weet niet hoe hard of zacht ze moeten optreden in bepaalde situaties en de burgers voelen dat."

Als voorbeeld haalt Gatz het beleid van zijn partijgenoot en burgemeester van Mechelen Bart Somers aan. "Het heeft er lang geduurd, maar nu werkt het goed", zegt Gatz. "Laten we de rellen van afgelopen weekend als startpunt nemen om dat beleid ook in Brussel te voeren."

Meest gelezen