Geen blauw vinkje meer voor extreemrechts op Twitter

Het officiële partij-account van Vlaams Belang en het account van partijvoorzitter Tom Van Grieken zijn niet langer "verified accounts". Zelf hebben ze geen idee waarom, maar Twitter heeft de verificatieprocedure aangepast. Verschillende extreemrechtse politici wereldwijd zijn hun blauwe vinkje kwijt.

Twittergebruikers kunnen een aanvraag indienen voor een "verified account". Op die manier kan de eigenaar van een profiel bewijzen dat het account echt is, want op sociale media bestaan ook "fake accounts": onder meer de Belgische koning en de Britse queen hebben een profiel dat niet van hen is. Met een blauw vinkje kan de gebruiker zien dat het account echt is.

De partij Vlaams Belang en partijvoorzitter Tom Van Grieken hadden zo'n "verified account", maar stelden plots vast dat het blauwe vinkje weg is. "Ik heb geen idee waarom dat vinkje verdwenen is", verklaart Van Grieken. De beheerder van het partijaccount heeft aan Twitter de vraag gesteld om het profiel opnieuw te verifiëren, voorlopig zonder antwoord.

Twitter zelf kwam gisteren met een verklaring: het beleid over geverifieerde profielen is aangepast. Veel gebruikers interpreteerden het blauwe vinkje alsof de sociaalnetwerksite goedkeurt wat iemand zegt, of als een indicatie dat iemand belangrijk is. 

Dat was volgens de sociaalnetwerksite niet de bedoeling. Daarom kunnen gebruikers voorlopig geen aanvragen meer indienen, en zijn ook enkele blauwe vinkjes verdwenen bij mensen die "indruisen tegen het gebruikersbeleid van Twitter". Zowel in binnen- al buitenland gaat het dan vooral over accounts van extreemrechtse politici. 

Partijkopstuk Filip Dewinter heeft tot nader order wel nog een geverifieerd account.

Meest gelezen