Video player inladen...

Geens: "Geen straffeloosheid voor de relschoppers in Brussel"

Het parket van Brussel gaat de relschoppers van de afgelopen dagen al in januari via snelrecht berechten. "Dat is een goede manier van handelen en ik zou willen vragen dat men niet altijd zegt dat er straffeloosheid is, dat is niet zo" zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in "Terzake".  

Een duidelijk gebeten Geens heeft het gehad met de mensen die de schuld voor de rellen in schoenen van justitie willen schuiven. "Ik vind het bijzonder jammer dat korpschef Goovaerts van de Brusselse politie, op het moment dat men zelf faalt, direct zegt dat er straffeloosheid is. Ook mevrouw Lalieux (PS) had het vanmiddag in de Kamer alleen over het feit dat justitie faalt."

"Laat mij uitleggen wat justitie nu doet in dit concreet geval", zegt Geens. "Diegenen die gearresteerd zijn die worden ondervraagd. Er komt een pv als er een bewijs is en ze worden gedagvaard op zeer korte termijn, voor de maand januari,  om in snelrecht berecht te worden."

Procedure is veel sneller

Bij een klassieke vervolging zou dat heel wat langer duren, stelt Geens.  "Vanaf het moment dat die relschoppers in hechtenis worden genomen dan komt de zaak bij de onderzoeksrechter terecht. Als die daar terecht komt, duurt dat een hele tijd voor de zaak voor de rechter komt. Soms zijn die feiten ernstig - ik zeg niet dat de feiten niet ernstig waren - maar ik denk persoonlijk dat het veel belangrijker is dat die mensen snel berecht worden en dan hun straf krijgen, en in voorkomend geval naar de gevangenis gaan, dan dat men ze in onderzoek steekt en er dan pas binnen drie of misschien vier jaar iets van komt", stelt Geens.

"Mensen in de gevangenis steken, wat men zo graag ziet, betekent een gerechtelijk onderzoek openen met een onderzoeksrechter en dat duurt. En dan zegt men dat het te lang duurt. Dus ik vind dat deze werkwijze van het parket van Brussel een goede manier van handelen is en ik zou durven vragen dat men niet altijd zegt dat er straffeloosheid is, dat is niet zo."

Meest gelezen