Spaanse poster op de Dag Zonder Tabak op 31 mei 2005

Guardia Civil heeft recordvangst gesmokkelde tabak gedaan

De Spaanse ordediensten hebben in Caceres in het westen van het land 250 ton tabak ontdekt. Dat is de grootste vangst in Europa ooit, goed voor een geschatte waarde van 40 miljoen euro.

De Spaanse Guardia Civil heeft in Caceres vier Spanjaarden van dezelfde familie opgepakt tijdens een operatie die eind oktober plaatsvond. Er werd 250 ton gesmokkelde tabak in beslag genomen. Dat is de grootste vangst ooiit in Europa.

De smokkelaars gebruikten een legaal tabaksbedrijf als dekmantel. Ze verkochten de tabak via het internet en gebruikten koerierdiensten om de producten bij hun nieuwe eigenaar te krijgen. Ze betaalden geen taksen en respecteerden ook de gezondheidsvoorschriften niet.

De politie startte haar onderzoek begin 2017, toen de Guardia Civil twee ton tabaksbladeren in beslag nam met valse documenten, en de twee inzittenden van de vrachtwagen waarin die gevonden werden, oppakte. De organisatie had zo in totaal 6.000 ladingen tabak vervoerd. De politie sluit nog meer arrestaties niet uit.

In januari 2016 hadden de Portugese autoriteiten ook al 182 ton tabak in beslag genomen na huiszoekingen in Portugese en Spaanse bedrijven. Volgens de het Europees agentschap voor fraudebestrijding zouden smokkelaars jaarlijks in de EU meer dan 10 miljard euro aan belastingen ontlopen.

Meest gelezen