Videospeler inladen...

Jongeren helpen senioren bij hun eerste stappen op het internet

Het is voor senioren niet altijd evident om mee te blijven met de digitale technologieën. Voor jongeren is dat meestal kinderspel. Het project Digibridge slaat de brug tussen de generaties en laat 15- en 16-jarige jongeren computerles geven aan senioren. “De scholieren leren lesgeven en de senioren krijgen alle voordelen van het internet”, zegt initiatiefnemer Mathias Joris aan VRT NWS.

80 procent van de jongeren kan probleemloos eenvoudige computerhandelingen uitvoeren. Bij de 65-plussers kan amper 30 procent dat. Om die groeiende digitale kloof te verkleinen brengen ze bij Digibridge die twee generaties met elkaar in contact. “De digitale maatschappij moet iets zijn waar iedereen deel van kan uitmaken”, zegt minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD). “Een project als dit kan helpen om wie er schrik van heeft de drempel te doen overwinnen.”

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Die combinatie van de twee generaties is een win-winsituatie, legt Mathias Joris van Digibridge uit. “De scholieren leren nieuwe vaardigheden zoals lesgeven en de senioren krijgen alle voordelen van het internet.” Bij het project wordt gewerkt met tablets, omdat die makkelijker zijn dan een gewone computer om mee te werken. “Bij de computer moet je gebruik maken van de muis waarbij je klikt op een onderdeel waar je niet met je hand bezig bent. Dat is minder intuïtief dan met een tablet”, gaat Joris verder.

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

De jongeren zelf worden samen met ToekomstATELIERdelAvenir gezocht in aandachtswijken, zodat ze leren dat ze ondanks hun jonge leeftijd ook een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving. De senioren zijn blij met de jeugdige lesgevers. “Ze hebben meer geduld en dat is bij ons ook nodig”, zegt Arlette Massart, een van de cursisten. “Als je jong bent leer je gemakkelijk nieuwe dingen aan. Bij ons is dat niet zo gemakkelijk meer.”

“Ik heb het volledige respect voor die jonge kerels en vrouwen hier die dit doen”, zegt Louis De Leeuw een andere cursist die benadrukt dat het eigenlijk niet zo moeilijk is om met de tablet te werken. “90 procent is gewoon durven. Je moet het proberen. Maak je een fout? Begin dan gewoon opnieuw. Vroeg of laat lukt het wel.”

Lees verder onder de video

Videospeler inladen...

Het project is amper sinds mei bezig en heeft nu al meer dan 600 senioren geholpen. Om het zo laagdrempelig mogelijk te houden, is de inschrijvingsprijs ontzettend laag gehouden. Dat kan vooral dankzij subsidies van het zogenoemde "Digital skills funds", een fonds dat mensen helpt bij het ontwikkelen van hun digitale vaardigheden. “Als iets zoals Digibridge meer mensen toegang geeft tot de digitale maatschappij, mag dat ondersteunt worden met overheidsgeld”, aldus nog De Croo.

Videospeler inladen...

Meest gelezen