Leuven krijgt eerste woonwijk die zich verwarmt via koudenet

In Leuven is vandaag begonnen met de aanleg van een koudenet waarop een hele woonwijk zal worden aangesloten. Een primeur voor Vlaanderen.

Het koudenet is bedoeld voor de nieuwe Janseniuswijk waar een 100-tal woningen komen. Het woord "koudenet" is enigszins misleidend, omdat het eigenlijk om een techniek gaat waarmee warm water wordt geproduceerd, op een milieuvriendelijke manier.  Dat water wordt opgepompt uit de ondergrond, op een diepte van 70 meter waar het een temperatuur heeft van 15 graden. Via warmtepompen wordt het vervolgens opgewarmd tot een temperatuur van 40 graden, voldoende om woningen mee te verwarmen.    

Deze verwarmingsmethode wordt momenteel al gebruikt  in individuele gebouwen. Maar het is de eerste keer in Vlaanderen dat een hele woonwijk ermee verwarmd wordt. In tegenstelling tot Nederland, waar dat al meer gebeurt. Als de werken verlopen volgens plan, zal het koudenet ergens in het voorjaar 2018 in gebruik worden genomen. Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein sprak vandaag bij de start alvast over "een voorbeeldproject voor Vlaanderen".

Meest gelezen