Al 20 getuigenissen over grensoverschrijdend gedrag bij theater dat geleid werd door Kevin Spacey

The Old Vic Theatre in Londen heeft in de voorbije weken al 20 getuigenissen binnengekregen over seksueel grensoverschrijdend gedrag door Kevin Spacey. Die was artistiek directeur van het gezelschap tussen 2004 en 2015.

De leiding van The Old Vic Theatre opende begin deze maand een onderzoek naar Spacey, nadat de Mexicaanse acteur Roberto Cavazos getuigd had over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zijn verhaal werd bevestigd door medewerkers van het theatergezelschap die vertelden dat Spacey regelmatig jonge mannen uitzocht als "doelwit" en dat de directie de andere kant opkeek.

Het onderzoek wordt gevoerd door een extern bureau. Intussen zijn er al 20 getuigenissen verzameld over grensoverschrijdend gedrag door Spacey, zo heeft het theater vandaag bekendgemaakt. De slachtoffers zijn allemaal mannen, 16 van hen zijn voormalige werknemers van het theater. Op twee na dateren de getuigenissen van voor 2009. Het gaat onder meer om "gedrag dat mensen een oncomfortabel gevoel gaf" en "seksueel ongepaste aanrakingen".

Personencultus rond Spacey

Volgens het theater bestond er in de periode dat Spacey de leiding had een "personencultus" rond de man, waardoor de jonge acteurs en personeelsleden geïntimideerd waren door zijn status.

"Hoewel de nodige structuren er waren, zeggen diegenen die getroffen zijn dat ze niet het gevoel hadden dat ze hiermee naar buiten konden komen en dat Kevin Spacey kon handelen zonder rekenschap af te leggen. Dit is onaanvaardbaar en The Old Vic excuseert zich voor het niet creëren van een omgeving of cultuur waarin mensen vrijuit konden spreken", luidt het in een mededeling van het theater.

"Ik heb veel sympathie voor al diegenen die naar voren zijn gekomen met hun verhaal  en die zeggen dat ze op een of ander manier gekwetst zijn door mijn voorganger", zegt huidig artistiek directeur Matthew Warchus. "Iedereen heeft het recht om te werken zonder te worden lastiggevallen of geïntimideerd." Warchus spreekt wel tegen dat het gedrag van Spacey algemeen bekend was bij de leiding van het theater.

Spacey heeft de vraag gekregen om mee te werken aan het onderzoek, maar heeft daar niet op gereageerd. Sinds de stroom aan getuigenissen losbarstte laat hij niet meer publiek van zich horen.

Meest gelezen