Video player inladen...

Ploegmaats reanimeren voetballer met hartprobleem

Gisterenavond werd Glenn Delagrense (27) na de training bij Dosko Kanegem onwel bij de ploegbespreking. Twee ploegmaats met EHBO-ervaring reanimeerden hem, tot de MUG en de ziekenwagen er waren. Glenn is nu in het ziekenhuis en wordt in kunstmatige coma gehouden. 

Het is een triest maar helaas weerkerend verhaal: sporters die tijdens of na een training te kampen krijgen met hartfalen. Voor sommigen loopt het fataal af, anderen hebben meer geluk. Glenn Delagrense dankt zijn leven wellicht aan 2 alerte ploegmaats, Brecht Bruneel en Jasper Vanoosthuyse. Iedereen duimt voor Glenn, die nu in het ziekenhuis in een coma wordt gehouden. 

Screening en EHBO-training

Opnieuw klinkt de roep om screening van sporters. Daar kan je een en ander mee voorkomen, maar duidelijk niet alles. Het komt ook voor dat gescreende en goed bevonden sporters toch nog een hartfalen krijgen. De club van Glenn lanceert nog een andere denkpiste. Als je een hartfalen niet kunt voorkomen, kan je wel proberen om de gevolgen ervan te beperken. Dat kan door ervoor te zorgen dat er binnen de spelersgroep (vanaf een bepaalde leeftijd) altijd mensen zijn die kunnen reanimeren. Ook jaarlijkse of tweejaarlijkse opleidingen, bijvoorbeeld door het Rode Kruis, zouden collega-sporters alvast kunnen helpen om de juiste beslissingen te nemen als iemand een hartfalen krijgt.  

Meest gelezen