Videospeler inladen...

Jambon belooft lik-op-stukbeleid in Brussel

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft in de Kamer een reeks vragen gekregen over de rellen in Brussel van de afgelopen dagen. Jambon verdedigde het optreden van de politie en beloofde een lik-op-stukbeleid en zware straffen.

Jambon begon zijn antwoord met te stellen dat het handhaven van de openbare orde een lokale bevoegdheid is. Maar de federale politie was bij de rellen aanwezig en heeft snel en adequaat hulp geboden, aldus de minister, die eraan toevoegde dat de federale reserve al versterkt is en in de  toekomst nog uitgebreid zal worden.

Er zijn vragen te stellen bij het optreden van de politie vorig weekend, maar om daarover iets te zeggen wacht Jambon op de resultaten van het onderzoek dat hij besteld heeft en waarvan hij de resultaten morgen verwacht. Details over het actieplan dat de regering belooft, gaf hij niet, maar hij liet wel weten dat hij vanavond al een eerste keer zal samenzitten met minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Sociale media

Jambon kreeg ook verschillende vragen waarom de politie geen rekening had gehouden met de oproepen in de sociale media om samen te komen in Brussel. "We hebben binnen de politie een eenheid van 23 mensen die in samenspraak met justitie en op eigen initiatief het internet afscant, maar u bent het toch met mij eens dat dat een immense opdracht is", zei Jambon. 

"De politie had de boodschap ontvangen van de Parijse rapper dat er een actie zou zijn in Brussel, maar ik steek mijn hand niet in het vuur dat alle boodschappen, op alle sociale media, op elk moment van de dag onderschept kunnen worden, we moeten realistisch blijven" aldus de minister.

Videospeler inladen...

Wat de eengemaakte politiezone betreft verwees Jambon naar een nationale studie die momenteel loopt om het aantal politiezones te beperken.

"Grote politiezones bewijzen hun slagkracht en ik denk dat dat de
richting is die we moeten uitgaan. Brussel zal ook in die studie
betrokken worden."

Videospeler inladen...

Nultolerantie

"Een plan van actie zal alleen zin hebben als alle betrokken actoren samenwerken", zei Jambon. "Wat we nu moeten doen is deze vandalen onmiddellijk tot de orde roepen met een lik-op-stukbeleid dat zichtbaar en concreet is en waar concrete en zware straffen op volgen. We moeten hen als gemeenschap en als overheid direct aanspreken, tot de orde roepen en hen straffen. Nultolerantie zal onze regel zijn. We mogen het hen niet gunnen dat ze straffeloos en in de anonimiteit hiermee wegkomen", besloot Jambon.

Videospeler inladen...

Meest gelezen