Politievakbond VSOA: "Zet extra ploegen in die carte blanche krijgen om jongeren te controleren en streng op te treden"

Na de rellen van gisterenavond in het centrum van Brussel doet politievakbond VSOA een oproep naar de politiek om extra ploegen in te zetten in de hoofdstad. "Ze moeten carte blanche krijgen om jongeren te controleren en bij de minste baldadigheid voor te leiden", zegt Vincent Houssin van VSOA.

Politievakbond VSOA roept op tot een hardere aanpak in Brussel na de rellen van gisterenavond. "Het is volledig aan het overlopen in de hoofdstad", reageert Vincent Houssin van VSOA aan VRT NWS. "We willen een repressief actieplan van ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Justitie Koen Geens (CD&V).

Een oplossing is volgens VSOA om extra ploegen van de federale politie in te zetten in de hoofdstad. "Die moeten carte blanche krijgen om jongeren te controleren en bij de minste baldadigheid op te treden. In samenwerking met een magistraat moeten de jongeren dan snel voorgeleid worden. Ze moeten weten dat ze streng behandeld worden. De hoofdstad moet opnieuw veilig worden"

"Politie is helemaal niet bang, maar ontbreekt aan middelen en toestemming om hard op te treden"

Er is vooral een gebrek aan respect naar de politie toe, benadrukt Houssin. "De slinger is volledig de verkeerde kant aan het uitgaan: de jongeren weten dat er niet repressief opgetreden wordt, dat de politie onderbemand is en dat er de voorbije 20 jaar niet genoeg middelen vrijgemaakt zijn. Het zijn snottebellen van 12 à 16 jaar die de straat aan het overnemen zijn."

En dat moet veranderen. "Op beelden zien we dat jongeren zeggen dat de politie schrik heeft. De politie is helemaal niet bang, maar ontbreekt aan de nodige middelen en toestemming om hard op te treden."

Het zijn snottebellen van 12 à 16 jaar die de straat aan het overnemen zijn. Dat moet veranderen.

Vincent Houssin - VSOA

Meest gelezen