AP2013

Siemens schrapt 6.900 banen, wellicht geen gevolgen voor ons land

Het Duitse elektroconcern Siemens gaat wereldwijd 6.900 banen schrappen, waarvan de helft in Duitsland. Veruit de meeste banen verdwijnen in de stroom- en gasafdeling. Volgens de directie van Siemens in België en Luxemburg zijn er wellicht geen gevolgen voor de tewerkstelling in ons land.

Siemens gaat zijn elektriciteitsdivisie grondig reorganiseren. "De elektriciteitsindustrie ondergaat nooit geziene veranderingen", zegt het bedrijf. "Hernieuwbare energie zet de andere vormen van stroomopwekking onder steeds meer druk."

Het leeuwendeel van het jobverlies - 6.100 banen - is gepland in de stroom- en gasafdeling. Daar worden onder meer generatoren, compressoren, stroom- en gasturbines en volledige elektriciteitscentrales gebouwd. Binnen de afdeling zouden minstens twee Duitse vestigingen (Görlitz en Leipzig) de deuren sluiten.

De overige jobs verdwijnen in de dienstenafdelingen "Power Generation Services Division" en "Process Industries and Drives Division". "De ingrepen zijn noodzakelijk om onze expertise inzake technologie voor elektriciteitscentrales, generatoren en grote elektrische motoren concurrentieel te houden op lange termijn", aldus nog Siemens.

"Ons doel is om de veranderingen snel en voorzichtig door te voeren, waarbij we ook zullen investeren in toekomstgerichte technologieën." Het concern zegt dat het zoveel mogelijk mensen intern een andere functie wil aanbieden. Het heeft momenteel 3.200 vacatures.

Siemens is ook actief in België. Volgens de bedrijfswebsite stelt het concern in België en Luxemburg bijna 1.800 mensen te werk, samen goed voor een omzet van zowat 1 miljard euro. De directie van Siemens in België en Luxemburg zegt dat er wellicht geen gevolgen zullen zijn voor de tewerkstelling in ons land.

Meest gelezen