Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Trump wil "maximale druk" op Noord-Korea

De Amerikaanse president Donald Trump heeft na afloop van zijn reis door Azië een "politiek van maximale druk" op Noord-Korea aangekondigd. Daarover is hij het eens geraakt met de regeringen van de VS-partners in de regio, vooral Japan en Zuid-Korea.

Met de Japanse regeringsleider Shinzo Abe bereikte Trump een akkoord over "een absolute vastberadenheid" om het Koreaanse schiereiland kernwapenvrij te maken. Het Chinese staatshoofd Xi Jinping verzekerde hem dat China zijn economische drukmiddelen zal behouden om dat doel te bereiken. Xi begreep dat Noord-Korea ook voor China een bedreiging is.     

Trump wees een zogenoemde freeze-for-freeze-deal af. Daarmee wordt bedoeld dat in ruil voor het Noord-Koreaanse atoomprogramma de VS en zijn partners gemeenschappelijke militaire manoeuvres zouden stopzetten in de regio. Zulke plannen mislukten al in het verleden.

Meest gelezen