AFP or licensors

In Zimbabwe wordt druk overlegd, maar Mugabe geeft zich niet zomaar gewonnen

Ruim anderhalve dag na de machtsovername van het leger in Zimbabwe is duidelijk dat president Robert Mugabe niet van plan lijkt om te zwichten. Zowel voor als achter de schermen wordt hevig gediscussieerd over wat er nu moet gebeuren in Zimbabwe.

Twee dagen na de machtsovername door het leger heerst er een gespannen rust in Zimbabwe. Het leger patrouilleert nog in de straten van de hoofdstad Harare, maar de inwoners hebben hun dagelijkse activiteiten hernomen. Een honderdtal burgerrechtenorganisaties heeft president Mugabe opgeroepen om een stap opzij te doen. De vakbonden willen dat iedereen gewoon weer aan het werk gaat.  Ook de kerkgemeenschappen hebben opgeroepen tot kalmte. 

Overleg voor en achter de schermen

Maar zowel voor als achter de schermen wordt er hevig gediscussieerd over wat er nu moet gebeuren. De - officieel nog niet afgezette - president Robert Mugabe staat volgens de meeste bronnen nog onder huisarrest. Hij zou verblijven in zijn residentie, naar verluidt samen met zijn vrouw Grace, al is zij niet te zien op de eerste foto's sinds de machtsovername die het staatsblad The Herald vandaag heeft gepubliceerd.

Op die foto's is Mugabe te zien terwijl hij in zijn ambtswoning overlegt met speciale gezanten van de regionale organisatie SADC, die een aantal zuidelijke Afrikaanse landen vertegenwoordigt. Hun leiders houden tegelijk topoverleg in Botswana.  

Op foto's is de president te zien in het gezelschap van commandant Chiwenga, minister Bongo van Staatsveiligheid en de Zuid-Afrikaanse minister van Defensie Mapisa-Nqakula. Tijdens het gesprek in de ambtswoning ging het vermoedelijk om een aftocht van de Zimbabwaanse president naar Zuid-Afrika. Maar Mugabe lijkt niet van plan om te zwichten onder de druk. Een priester die bemiddelde tussen hem en het leger, had geen succes.

Leiders tonen respect voor Mugabe, al kunnen ze niet wachten tot hij weg is

"Dit is politiek theater", zegt expert voor zuidelijk Afrika Piers Pigou aan het persagentschap AP. "Chiwenga en het leger willen Mugabe een zachte landing, een waardige exit geven. Ze werken uit hoe ze dat kunnen doen. Door een top te beleggen, tonen de regionale leiders respect voor Mugabe als een van de laatste onafhankelijkheidsstrijders. Ze zullen hem respect betuigen, ook al kunnen ze niet wachten tot hij weg is."   

Tsvangirai noemt coup ongrondwettelijk

De belangrijkste oppositieleider en ex-premier van Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, is opnieuw opgedoken in zijn land. Hij heeft vanmiddag in een persconferentie Mugabe gevraagd om ontslag te nemen.  De leider van de partij MDC noemt de staatsgreep ongrondwettelijk. Hij wil een overgangsperiode en daarna nieuwe verkiezingen. Tsvangirai was zelf premier in de eenheidsregering tussen 2009 en 2013. Toen verloor hij de presidentsverkiezingen, die volgens hem omstreden waren. 

"In het belang van het Zimbabwaanse volk moet Robert Mugabe zijn ontslag indienen."

Morgan Tsvangirai (oppositieleider, voorzitter MDC)

Intussen is er geen nieuws meer over de afgezette vicepresident  Mnangagwa. Het ontslag van de oude strijdmakker van Mugabe was de aanleiding voor de legertop om hun slag te slaan.

Meest gelezen