Videospeler inladen...

Groen dient klacht in tegen stadsbestuur Antwerpen na "ongeoorloofd tafelen met lobbyist"

De Antwerpse partijafdeling van Groen dient een klacht in bij het stedelijke integriteitsbureau wegens te nauwe contacten van het stadsbestuur met een vastgoedontwikkelaar. De klacht komt er na een filmpje op nieuwswebsite Apache over een feest van een vennoot van Land Invest Group waarop burgemeester De Wever en enkele schepenen aanwezig waren. "Dat is ongeoorloofd", zegt Groen-kopman Wouter van Besien. Burgemeester Bart De Wever meldt aan Belga dat de kwestie "te belachelijk om op te reageren" is.

De nieuwssite Apache heeft vandaag beelden gepubliceerd van de aankomst van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever en enkele schepenen op een verjaardagsfeest van Erik Van der Paal, een van de belangrijkste lobbyisten van de Land Invest Group. Volgens de Antwerpse afdeling van Groen overtreedt het stadsbestuur daarmee de gedragscode van de stad. De code stelt bestuur alle schijn van particuliere begunstiging moet vermijden.

"Het is natuurlijk enorm belangrijk dat een stadsbestuur integer is. Om die reden is er een gedragscode opgesteld en daar staat heel duidelijk in dat het stadsbestuur niet zomaar uitnodigingen mag aanvaarden voor bijzondere gebeurtenissen als daar een schijn van partijdigheid kan uitkomen", zegt Wouter Van Besien van Groen.

Van Besien vindt het niet kunnen dat burgemeester De Wever en enkele schepenen aanwezig zijn op een event met een vennoot van Land Invest Group. "Hier gaan ze naar een heel duur restaurant op kosten van een lobbyist voor een projectontwikkelaar, die belangrijke projecten in de stad doet. De projectontwikkelaar heeft daarvoor verschillende vergunningen van de stad nodig heeft."

"Dus dit is echt over de schreef volgens ons. Heel Antwerpen eist dat er een stadsbestuur is dat zich niet laat paaien door projectontwikkelaars", besluit Van Besien.  

Videospeler inladen...

"Te belachelijk om op te reageren"

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever laat via zijn woordvoerder aan Belga weten dat hij de kwestie "te belachelijk om op te reageren" vindt.

Ook CD&V-schepen Van Peel wil donderdagavond niet reageren op de klacht. Aan Apache had Van Peel na de publicatie van het filmpje nog laten weten dat "zijn beoordelingsvermogen absoluut niet beïnvloed wordt door zijn aanwezigheid op een verjaardagsfeestje".

Meest gelezen