AFP or licensors

VN: "Duizenden onschuldige slachtoffers zullen sterven als blokkade Jemen niet wordt opgeheven"

Drie organisaties van de VN -de Wereldgezondheidsorganisatie, de kinderrechtenorganisatie Unicef en het Wereldvoedselprogramma-  roepen de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië op om onvoorwaardelijk een einde te maken aan de blokkade van alle toegangswegen tot Jemen. "Duizenden onschuldige slachtoffers, onder wie veel kinderen, zullen sterven."

Met de nieuwe oproep drijven de drie organisaties de druk op Saudi-Arabië op om de blokkade op te heffen. "Samen doen we een nieuwe dringende oproep aan de coalitie om noodhulp toe te laten in Jemen, waar zich momenteel de grootste humanitaire crisis afspeelt", zeggen ze in een statement.

Jemen wordt al sinds 2014 verteerd door een felle burgeroorlog. Meer dan 20 miljoen mensen, onder wie 11 miljoen kinderen, zijn aangewezen op humanitaire hulp.

Volgens de drie organisaties bedreigt ernstige acute ondervoeding bijna 400.000 kinderen. De voorbije weken zijn 120 gevallen van difterie vastgesteld, vooral bij kinderen. Hulpverleners staan machteloos, want vaccins en medicijnen worden tegengehouden bij de grens. Zolang dat het geval blijft, lopen een miljoen kinderen het risico op besmetting. Het aantal gevallen van cholera gaat dan wel in dalende lijn, ook die epidemie zal volgens de organisaties heropflakkeren als de blokkade niet wordt opgeheven. Vorige week werd nog een lading chloortabletten van het Rode Kruis, die dienen ter preventie van cholera, tegengehouden bij de grens.

De blokkade werd ingesteld op 6 november, nadat de Saudi's in de buurt van Riyad een ballistische raket hadden onderschept die zou zijn afgevuurd door door Iran gesteunde sjiitische Houthi-rebellen in Jemen.

Meest gelezen