Weyts opent eerste hoog beveiligde parking voor vrachtwagens 

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) heeft vanmorgen langs de E17 in Kalken de allereerste hoog beveiligde vrachtwagenparking in ons land geopend. Op de parking gelden de normen van het Europese Security Level 4. Dat is het op één na hoogste veiligheidsniveau waarbij een heel strikte toegangscontrole wordt toegepast. De bedoeling is onder meer om het aantal verstekelingen langs onze snelwegen te doen dalen.

Wat houdt het in, zo'n hoogbeveiligde parking? De vrachtwagenchauffeur identificeert zich bij aankomst aan de beveiligde parking met een persoonlijke code. Hij ontvangt een ticket, waarna de slagboom opengaat. Camera’s aan de ingang nemen intussen een snapshot van de bestuurder en de nummerplaat. Alle data (ticket, nummerplaat, code en foto’s) worden bewaard in de gegevensbank van beveiligingsfirma G4S. 

Wanneer de chauffeur de parking met zijn vrachtwagen wil verlaten, voert hij zijn gevalideerd ticket en persoonlijke code in aan de uitrit. Een ANPR-camera checkt of de nummerplaat overeenkomt met de gegevens in de database. Wanneer de gegevens identiek zijn, dan gaat de slagboom automatisch open.

Bij twijfel of onjuiste gegevens neemt een operator van de G4S-meldkamer de controle over. Op basis van de informatie die op zijn scherm verschijnt, beslist de operator om al dan niet de slagboom te openen of andere stappen te ondernemen. De operatoren voeren vanuit de meldkamer eveneens controlerondes uit met behulp van de op afstand bestuurbare camera’s op het terrein. Zo detecteren en verhelpen ze snel eventuele onregelmatigheden.

"De criminaliteitsstatistieken tonen aan dat de voorbije jaren het aantal ladingdiefstallen gestegen is. Dat richt niet alleen economische schade aan, dergelijke incidenten zijn ook voor de chauffeurs vaak traumatisch, zeker in geval van diefstallen met geweld. Daarnaast neemt ook het aantal incidenten met verstekelingen ten gevolge van de transmigratieproblematiek toe. Niet enkel de Europese maar ook de Vlaamse overheid is zich terdege bewust van de nood aan goed beveiligde vrachtwagenparkings", zegt Weyts.

"De parking van beveiligingsniveau 4 langs de E17 in Kalken is in ons land de eerste in zijn soort en komt tegemoet aan deze nood. Ik ben dan ook heel verheugd om dit parkeerterrein vandaag officieel te kunnen inhuldigen."

Meest gelezen