Cambodjaanse premier laat belangrijkste oppositiepartij opdoeken, hoe moet het nu verder?

Wat iedereen in Cambodja verwachtte, is gisteren ook gebeurd. Het Hooggerechtshof heeft de beslissing van premier Hun Sen bevestigd om de belangrijkste oppositiepartij op te doeken. Dit is het definitieve failliet van de democratie in Cambodja. Het moeizame proces begon 26 jaar geleden met het vredesakkoord van Parijs. Dat moest Cambodja op het rechte pad krijgen, na jaren van terreur onder de Rode Khmer en de burgeroorlog die er op volgde. 

De Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh leek gisteren (donderdag 16 november) wel een belegerde stad. Zowat een vierkante kilometer in het centrum van de stad was hermetisch afgesloten. 

Politie en leger wilden absoluut vermijden dat manifestanten naar het Hooggerechtshof zouden trekken. Daar werd beslist over het lot van CNRP. De oppositiepartij was eerder door premier Hun Sen afgeschaft, maar het Hof moest die beslissing nog bevestigen. Dat bleek uiteindelijk maar een formaliteit. 

In de loop van de namiddag kwam het nieuws binnen. The Cambodia National Rescue party bestaat officieel niet meer. De parlementszetels worden verdeeld onder andere partijen. De belangrijkste leider, Kem Sokha, zit al sinds september in de gevangenis. Ongeveer de helft van de CNRP-parlementsleden zijn naar het buitenland gevlucht.

Ook Mu Sochua, de vice-voorzitter van de partij. "De CPP van premier Hun Sen is erg gewelddadig. Wij willen dat mensen hoop blijven hebben, ook al duurt de democratisering dan wat langer", zegt ze tijdens een Skype-gesprek.

Hun Sen is al 32 jaar eerste minister en is duidelijk niet van plan om zijn positie op te geven. CNRP had in 2013 onverwacht veel zetels gewonnen en de premier wil een herhaling van dat scenario vermijden bij de verkiezingen van juli volgend jaar. 

CNRP-parlementslid Kimsour Phirith weet niet hoe het verder moet. Hij is in het land gebleven en beseft dat hij elk moment gearresteerd kan worden, maar hij heeft geen schrik. "We rekenen op het Westen. Alleen economische sancties kunnen ons nog redden."

Textiel is het belangrijkste exportproduct van Cambodja en Europa is daar de grootste afnemer van. Een totale handeslboycot zou verregaande gevolgen hebben voor de economie van het land. 

Amnesty International en andere mensenrechtenorganisaties verwachten een sterk signaal van het Westen. De Europese Unie linkt in een mededeling de toegang tot haar markt aan mensenrechten. En de Amerikaanse overheid wil de geldkraan voor de organisatie van de komende verkiezingen dichtdraaien. 

Het is de vraag of Hun Sen zich er iets van aantrekt. Zijn grote bondgenoot China komt met miljarden aan investeringen over de brug. Het Westen, met lastige vragen over democratie en mensenrechten, heeft hij niet meer nodig. 

Meest gelezen