Rijden onder invloed van drugs is vooral rijden onder invloed van cannabis

Al 5 jaar geeft Vias Institute, het vroegere Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, speciale opleidingen aan mensen die door de rechter zijn doorverwezen voor rijden onder invloed van drugs. Uit de evaluatie van die 5 jaar blijkt dat de meeste cursisten reden onder invloed van cannabis.

Vias Institute geeft al meer dan 20 jaar opleidingen aan veroordeelde verkeersovertreders. 5 jaar geleden zijn daar specifieke opleidingen bijgekomen voor mensen die veroordeeld zijn voor rijden onder invloed van drugs. Vias Institute is daarmee één van de weinige gelijkaardige instituten in Europa die zo'n opleiding geven.  

Ruime helft is jonger dan 25 jaar

In die 5 jaar hebben meer dan 1.100  mensen zo'n opleiding gevolgd. Ruim de helft van de deelnemers (53 procent in 2016) is tussen de 18 en 25 jaar. In bijna drie kwart van de gevallen (74 procent) werden ze doorverwezen omdat ze gereden hadden onder invloed van cannabis. 12 procent had amfetamines gebruikt en 9 procent cocaïne.

Het overgrote deel van de bestuurders die werden doorverwezen, had dus cannabis gebruikt, een drug die ontspant maar in het verkeer ook levensgevaarlijk is. Mensen die onder invloed van cannabis zijn, zijn namelijk minder alert, kunnen gevaarlijke situaties moeilijker inschatten en hebben ook meer tijd nodig om te reageren. Drugs als amfetamines en cocaïne hebben dan weer een heel ander effect. Zij stimuleren het lichaam en maken mensen hyperalert, wat kan leiden tot overmoed en agressief rijgedrag.

Onderzoek naar de doeltreffendheid van een gelijkaardige cursus toont aan dat cursisten minder snel veroordeeld werden voor nieuwe feiten

Karin Genoe, Afgevaardigd Bestuurder van Vias Institute

In de speciale opleiding die Vias Institute aan al deze mensen geeft,
wordt hen duidelijk gemaakt wat de gevaren zijn van al deze drugs, en
wordt hen ook geleerd hoe ze hun rijgedrag kunnen aanpassen. Het effect van de opleiding is officieel nog niet bestudeerd, maar Afgevaardigd Bestuurder van Vias Institute Karin Genoe is ervan overtuigd dat de opleiding werkt: "Onderzoek naar de doeltreffendheid van onze cursus 'Rijden onder invloed van Alcohol' heeft aangetoond dat bestuurders die de cursus gevolgd hadden, minder snel veroordeeld werden voor nieuwe feiten. Wat voor die cursus geldt, zal dus ook wel gelden voor onze opleiding 'Rijden onder invloed van drugs'."     

Groeiend probleem

Dat rijden onder invloed van drugs een groeiend probleem is, bewijzen de cijfers. Vorig jaar werden 6.819 bestuurders betrapt, wat 35 procent
meer is dan in 2014 (5.048). In de eerste helft van dit jaar werden al 3.525 bestuurders betrapt.  In een online-enquête van ESRA gaf overigens 3 procent van de Belgische deelnemers 2 jaar geleden toe wel eens onder invloed van illegale drugs gereden te hebben.   

Meest gelezen