4 op de 10 vijftigplussers willen zo snel mogelijk met pensioen

4 op de 10 Vlaamse 50-plussers willen liefst volgende maand al met pensioen gaan. Dat blijkt uit een enquête van vacature.com. Vooral deeltijds werkende arbeiders willen zo snel mogelijk stoppen met werken.

Meer dan 800 Vlaamse 50 plussers kregen onder meer de vraag hoe graag ze met pensioen zouden gaan en in welke mate ze ongerust zijn over hun pensioen. Ongerust zijn ze zeker, maar opvallend is wel dat de helft van hen wel met plezier gaat werken.

"Dat is niet zo verrassend", legt Lieze Sohier van UGent uit, die de enquête heeft geanalyseerd. "Graag werken is subjectief. Mensen passen zich aan aan onaangename situaties door hun verwachtingen aan te passen. De meeste 50-plussers kunnen immers niet stoppen met werken om financiële redenen."

Dat blijkt ook uit de resultaten van de enquête, want naast het hoge aantal 50-plussers dat meteen met pensioen zou willen gaan, maakt de helft zich zorgen over hun financiële mogelijkheden tijdens hun pensioen. Bovendien zijn ze ongerust en verward over het pensioenbeleid van de regering.

Er zijn wel grote verschillen. Zo willen vooral arbeiders en laaggeschoolden snel met pensioen. Ook mensen die al deeltijds werken, willen er eerder mee stoppen dan zij die voltijds aan de slag zijn. Ook de grootte van het bedrijf speelt een rol. Werknemers van grote bedrijven willen vaker snel met pensioen dan werknemers die in kleine bedrijven werken.

Meest gelezen