Belga

40 jaar geleden verscheen "Les Marquises", het laatste album van Jacques Brel

Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat "Les Marquises" is verschenen, het allerlaatste album van Jacques Brel met daarop onder meer het nummer "Voir un ami pleurer". Minder dan een jaar later was hij dood.

"Bien sûr, il y a les guerres d'Irlande, et les peuplades sans musique. Bien sûr, tout ce manque de tendre, et il n'y a plus d'Amérique." Op 17 november 1977 maakte de wereld kennis met deze eerste woorden van "Voir un ami pleurer". Het nummer stond op "Les Marquises", het laatste album van Jacques Brel dat die dag verscheen.

De titel van het album verwijst naar de Markiezeneilanden, een eilandengroep in het midden van de Stille Oceaan. Daar was Brel samen met zijn toenmalige partner Maddly Bamy op zijn zeiljacht Askoy II heen gevaren om te ontsnappen aan het jachtige leven in Europa.

Brel stond nog steeds onder contract bij Barclay en zag zich zo genoodzaakt nieuwe nummers te schrijven. Dat deed hij op Hiva Oa, het eiland waar hij zijn laatste jaren zou slijten. Naast "Voir un ami pleurer" schreef en componeerde hij nummers als "Jaurès", "La ville s'endormait", "Vieillir" en "Jojo".

De opnames van "Les Marquises" vonden plaats tussen 5 september en 1 oktober 1977 in Parijs. Enkele jaren eerder was longkanker bij Brel vastgesteld en op dat moment was hij al zwaar ziek. Hij was vaak in ademnood en kon niet meer dan 1 of 2 nummers per dag inzingen.

Meteen na de opnames keerde Brel naar de Markiezeneilanden terug. De promotie en marketing van "Les Marquises" liet hij over aan Barclay dat het album met veel mysterie en geheimhouding opspaarde om het op 17 november met veel bombarie te lanceren. Uiteindelijk gingen meer dan een miljoen exemplaren over de toonbank.

Brel bleef op de Markiezeneilanden tot de zomer van 1978. Nadien keerde hij naar Parijs terug waar hij op 9 oktober 1978 stierf.

Meest gelezen