Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

“Als Mugabe koppig wordt, zullen we hem zondag ontslaan”

Robert Mugabe, de aan de kant geschoven president van Zimbabwe, zal zondag ontslagen worden door zijn partij. Als de president weigert om vrijwillig op te stappen, dan wordt dinsdag de afzettingsprocedure ingezet.

Leiders van regeringspartij ZANU-PF komen vandaag samen om het ontslag van president voor te bereiden. Als hij niet de eer aan zichzelf houdt, zal hij zondag ontslagen worden, klinkt het. “Er is geen weg terug”, heeft een bron gezegd tegen persagentschap Reuters. “Als hij koppig wordt, zullen we het regelen om hem zondag te ontslaan. Wanneer dat gebeurd is, wordt de afzettingsprocedure ingezet.”

Mugabe zelf wil nog onderhandelen over voorwaarden om af te treden.  Maar nu lijkt de aftocht van de Zimbabwaanse president definitief te zijn ingezet. Twee dagen geleden greep het leger de macht in Zimbabwe en plaatste de 93-jarige Mugabe onder huisarrest. Hij was bijna 40 jaar aan de macht.

Arrestaties

Intussen heeft het leger, dat de hoofdstad Harare controleert, de afgelopen dagen ook  verschillende "criminelen" uit de entourage van de president opgepakt. In een mededeling in staatskrant The Herald, de eerste sinds de op tv uitgezonden boodschap woensdagochtend, heeft het leger het over "grote stappen" in de zuiveringsactie van regeringspartij ZANU-PF. Andere "criminelen" zijn nog altijd op de vlucht. Wie al opgepakt is en wie nog op vrije voeten is, maakten de generaals niet bekend.

Verder gaf het leger nog mee dat het "in contact staat met Mugabe". Gisteravond publiceerden de Zimbabwaanse staatsmedia al foto's van het overleg in Mugabes ambtswoning, tussen een ontspannen lijkende president en legerbevelhebber Constantino Chiwenga. De twee gezanten die door de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma naar Harare gestuurd werden, waren ook te zien op te beelden.

De entourage van de vorige week ontslagen vicepresident Emmerson Mnagagwa meldt intussen dat de vroegere vicepresident sinds gisteren terug is in Zimbabwe. Zijn naam wordt het meest genoemd als opvolger van Mugabe.

Meest gelezen