Abdelkader Benali: "Tijdens WK programma over Marokkaanse ploeg maken om te verbinden"

Nederland gaat niet naar het WK voetbal in Rusland, maar Marokko wel. De Nederlands-Marokkaanse schrijver Abdelkader Benali wil een speciaal omkaderingsprogramma op de Nederlandse televisie dat de duels van de Marokkaanse ploeg op de voet volgt. “Het zal Nederland verbinden.”, zegt hij in “De wereld vandaag” op Radio 1.  “Maar de rellen in Brussel, dat is ontaard door tuig en raddraaiers.”

De Nederlands-Marokkaanse schrijver Abdelkader Benali is wild van het Marokkaanse voetbalelftal waar bij ons vooral ex-Anderlechtspeler Mbark Boussoufa van bekend is. 

“Dit is zo een leuk elftal. En het zijn eigenlijk bijna allemaal Nederlanders die in de Achterhoek zijn opgegroeid. Het zijn gewoon onze jongens. We kennen ze uit de ploegen in onze nationale competitie. En nu Oranje toch afwezig is, nu moeten we en masse achter het Marokkaanse elftal gaan staan. In mijn Nederlandse vriendenkring hoor ik alleen maar enthousiasme. Dit is een echt knuffelelftal. Vorige keer, toen Nederland er ook al niet bij was, supporterden velen voor de Belgen. Maar nu gaat het voor Marokko zijn. Het zal Nederland  verbinden. Maar jullie daar in België. Ik wens jullie nationale ploeg natuurlijk ook veel succes.”

Abdelkader Benali, die in 2002 de Libris Literatuurprijs won met “De langverwachte”, heeft voorlopig nog weinig slechte respons op zijn toch lichtjes controversieel voorstel gehoord.

“De eerste reacties zijn geweldig. Ik heb er een persbericht van  gemaakt. En meteen heeft zich al een productiehuis gemeld. We zijn nu al op zoek gegaan naar leuke mensen die het programma kunnen maken. Het moet een programma met beleving worden. Weet je, Marokkanen in Nederland zijn zot van voetbal. En geef toe, als je partij kiest, leef je intenser. Het zorgt ook voor troost bij de mensen.”

Maar heeft Abdelkader dan niet gehoord van de rellen in Brussel na de overwinning van Marokko?  “Brussel, dat is zo jammer. Het is daar compleet ontaard  door tuig en raddraaiers. Ik ben geschokt door deze rauwigheid. Het veroorzaakt alleen maar meer problemen. Ik vind het verschrikkelijk wat in Brussel gebeurd is. ”

Meest gelezen