Amerikaans Congres gaat akkoord met 700 miljard dollar voor defensie

Het Amerikaanse Congres heeft het licht op groen gezet voor 700 miljard dollar defensie-uitgaven (omgerekend bijna 600 miljard euro). Dat is zelfs meer dan president Donald Trump had gevraagd. De parlementsleden gingen akkoord met de uitzonderlijke stemming door de nucleaire dreiging die uitgaat van Noord-Korea.

De Senaat keurde de wet goed, nadat het Huis van Afgevaardigden eerder deze week al hetzelfde had gedaan.  De Amerikaanse president, die beloofde om het leger "herop te bouwen", moet de wet nu nog slechts ondertekenen. 

Het bedrag is 15 procent hoger dan de uitgaven van 2016, het laatste volledige jaar van ex-president Barack Obama. Het gaat ook om 26 miljard of 4 procent meer dan Trump had gevraagd. 

Uitzonderlijk

Vanwege de dreiging van Noord-Koreaanse langeafstandsraketten gingen de parlementsleden akkoord met een uitzonderlijke stijging (ongeveer 50 procent) van het budget van het Missile Defense Agency, van 8,2 tot 12,3 miljard, om tientallen nieuwe interceptoren te financieren.

Trump had in november een dergelijke verhoging gevraagd.  Ook zal heel wat nieuw militair materieel worden aangekocht, onder meer 90 nieuwe F35-gevechtsvliegtuigen, tientallen helikopters, nieuwe tanks en pantserwagens, en 14 nieuwe schepen en onderzeeërs.

Het aantal soldaten zal stijgen met 2,4 procent.  Oekraïne zal 350 miljoen dollar veiligheidssteun krijgen. Ook Israël krijgt 705 miljoen voor zijn raketafweersysteem.

Meest gelezen