Amerikaanse burgerrechtenactivist Jesse Jackson heeft ziekte van Parkinson

De Amerikaanse burgerrechtenactivist Jesse Jackson (76) heeft bekendgemaakt dat hij aan de ziekte van Parkinson lijdt. Jackson meldt in een persbericht dat hij al drie jaar met gezondheidsproblemen kampt, maar ook dat hij een doktersbezoek steeds uitstelde om zijn werk niet te onderbreken.

De Amerikaanse burgerrechtenactivist Jesse Jackson heeft na een reeks tests te horen gekregen dat hij lijdt aan de ziekte van Parkinson, net zoals zijn vader.

De ziekte van Parkinson is een aandoening waarbij cellen van het centrale zenuwstelsel langzaam afsterven. Patiënten gaan onder meer beven. Soms treden ook geheugenproblemen zoals dementie op. Er bestaat nog geen geneesmiddel voor.

"De erkenning van de effecten van deze ziekte op mij was pijnlijk", aldus Jackson. Hij stelt ook dat de ziekte hem niet zal stoppen, maar dat die een signaal is dat hij veranderingen in zijn levensstijl moet doorvoeren en zich moet toelegggen op fysieke therapie in de hoop om de voortgang van de ziekte te vertragen.

Jesse Jackson marcheerde vroeger met Martin Luther King voor de burgerrechten. Hij kreeg de Presidential Medal of Freedom toegekend. Dat is de hoogste onderscheiding voor burgers in de Verenigde Staten.

Meest gelezen