Videospeler inladen...

Bart Verhulst: "Jambon hield tussen de lijnen pleidooi voor eengemaakte politiezone"

De politie van Brussel heeft heel wat kritiek gekregen over de rellen van afgelopen zaterdag. Er kwam een onderzoek en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft de resultaten daarvan bekendgemaakt. Onze Wetstraatspecialist Bart Verhulst luisterde mee naar de uitleg van de minister.

"De minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (NV-A) heeft geen namen genoemd van korpschefs of burgemeesters die in de fout zouden zijn gegaan.  Maar dat maakte zijn analyse er niet minder hard op", zegt Bart Verhulst.

De analyse van Jambon is dat de politie niet voorbereid is op onverwachte gebeurtenissen zoals de rellen van afgelopen zaterdag met supporters van het Marokkaanse nationale voetbalteam.

"Er is een plan voor geplande manifestaties, maar geen plan voor onverwachte gebeurtenissen zoals zaterdag. De politie heeft toen ook te weinig ingegrepen toen er geplunderd werd. Jambon hekelde ook dat er een gebrekkige commandostructuur is in de Brusselse politiezone. Er was geen overzicht", aldus Verhulst.

Er is zaterdag onder meer versterking bij de politie in Antwerpen gevraagd, terwijl er in Brussel zelf versterking klaarstond in een andere politiezone dan Brussel Hoofdstad Elsene.

"Minister Jambon zei het niet hardop, maar de volledige analyse van Jambon was een pleidooi voor een eengemaakte politiezone in Brussel. Op dit ogenblik zijn er zes van die zones. De Vlaamse partijen vragen al heel lang om daar een grote zone van te maken, maar de Franstalige partijen zijn daar al even lang tegen", zegt Verhulst.

"Jambon veegt argument tegen eengemaakte politiezone onder tafel"

De eenmaking van de zes Brusselse politiezones zou het debat openen over het bestuur in Brussel, waar vandaag 19 gemeenten bestaan. De Franstalige partijen verdedigen het behoud van de zes politiezones ook met het argument dat dat de nabijheid bij de burger versterkt.

"Het argument van de nabijheid heeft minister Jambon van tafel geveegd door te zeggen dat de politiezones hun informatiepositie in de wijken moet versterken. Zijn boodschap was dat de manier waarop nu gewerkt wordt, niet langer kan", besluit Verhulst.

Meest gelezen