Videospeler inladen...

Beke: "Burgemeester verantwoordelijk voor tussenkomst politie"

CD&V partijvoorzitter Wouter Beke houdt de brusselse burgemeester Philippe Close (PS) verantwoordelijk voor de fouten die gemaakt zijn bij de politie tijdens de rellen afgelopen zaterdag. "De burgemeester is altijd politiek verantwoordelijk voor de tussenkomst van de politie", zegt Beke in De Afspraak.

Vlak na de rellen van afgelopen zaterdag kwam er meteen kritiek op de werking van de politie. Waarom is er de avond zelf niemand opgepakt en waarom greep de politie zo laat in? Uit een rapport dat de Algemene Inspectie heeft gemaakt en dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon heeft voorgesteld blijkt dat er wel degelijk heel wat is misgelopen.

"De burgemeester is altijd politiek verantwoordelijk over de manier waarop de politie tussenkomt", zegt CD&V voorzitter Wouter Beke in De Afspraak. "De conclusie van de Algemene Inspectie staat haaks op wat de burgemeester van Brussel heeft verklaard. Volgens Close had de politie goed werk geleverd en was er geen enkel probleem. Er was dus duidelijk wél een probleem."

Tussen alle Vlaamse partijen is er een consensus dat de zes Brusselse politiezones best gefuseerd worden, maar Franstalige politici willen daar niet van weten. "Maar je hoeft dit helemaal niet aan het parlement voor te leggen", aldus Beke. "Een Koninklijk Besluit van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon is voldoende."

In Limburg is er een politiezone geweest in en rond de stad Genk, en dat is niet ter stemming voorgelegd in het federaal parlement.

Meest gelezen