Videospeler inladen...

Doden in Kenia wanneer politie oppositie uiteendrijft

In Kenia zijn zeker twee doden gevallen toen de politie aanhangers van de oppositie wilde uiteendrijven. Die wilden oppositieleider Raila Odinga verwelkomen die terugkwam uit de VS, maar de overheid had de manifestatie verboden. Odinga boycotte de presidents- verkiezingen van eind oktober en probeert zo veel mogelijk te mobiliseren om de uitslag ervan te annuleren. 

Duizenden aanhangers van oppositieleider Raila Odinga waren naar de luchthaven in de hoofdstad Nairobi afgezakt om Odinga te verwelkomen. Ze riepen 'baba, baba', wat papa in het Swahili en Odinga's bijnaam. Terwijl de menigte Odinga's konvooi naar het centrum begeleidde, greep de politie in. Agenten schoten met traangas en gebruikten het waterkanon om de massa te stoppen. Sommige aanhangers gooiden met stenen naar de politie. Bij de clashes die volgenden zijn op zijn minst twee doden gevallen, persbureau AFP spreekt over drie doden.

Protest tegen verkiezingsuitslag

De oppositieleden hadden het verbod van de overheid genegeerd om een manifestatie te houden. Odinga kwam terug naar Kenia na een reis van tien dagen in de Verenigde Staten, waar hij steun voor zijn oppositiebeweging zocht. Odinga heeft opgeroepen tot een "Nationale Verzetsbeweging" als protest tegen de presidentsverkiezing van 26 oktober. Dat was al een herhaling van de verkiezingen van augustus, omdat het Keniaanse Hooggerechtshof die uitslag geannuleerd had.

Odinga boycotte die herhaling, waardoor Uhuru Kenyatta de enige kandidaat was. Hij won zijn tweede termijn met 98 procent van de stemmen, maar slechts 38 procent van de Keniaanse stemgerechtigden bracht zijn stem uit. Daarmee is voor Odinga de kous niet af, zijn oppositiebeweging eist nieuwe verkiezingen. De manifestatie van vandaag is een eerste uiting van verzet.  

Maandag beslist het Keniaanse Hooggerechtshof of de verkiezingen van oktober rechtsgeldig zijn of niet. Is het antwoord positief, dan legt Uhuru Kenyatta op 28 oktober opnieuw de eed af om zijn tweede termijn als president op te nemen. Annuleert het Hof de uitslag, dan moeten er binnen 60 dagen nieuwe verkiezingen komen.

Meest gelezen