Duitse onderhandelaars clashen over immigratiepolitiek

In Duitsland is het nog altijd wachten op een nieuwe regering. Na een nacht onderhandelen zijn de christendemocratische CDU, CSU, de liberale FDP en de linkse Grünen zonder akkoord uit elkaar gegaan. Er zouden nog grote meningsverschillen zijn tussen de verschillende partijen, vooral over de Duitse immigratiepolitiek. Vanmiddag komen de onderhandelaars weer samen.

Na “Wir schaffen das”, blijft het Duitse immigratiebeleid blijft bondskanselier Angela Merkel hoofdpijn bezorgen. Bijna twee maanden na de parlementsverkiezingen in Duitsland raken de vier onderhandelende partijen het kennelijk maar niet eens over het vluchtelingenbeleid in Duitsland. Het is hét hete hangijzer op de onderhandelingstafel.

De christendemocratische CDU van Merkel onderhandelt al weken aan een stuk met zusterpartij CSU, de liberale FDP en de linkse Grünen. Gisteravond werd de eindsprint ingezet met onderhandelingen op basis van een 61-pagina’s tellend document. Maar rond 4 uur kwamen de onderhandelaars zonder akkoord naar buiten. Om 12 uur komen ze terug samen en als ze er vandaag niet uit komen, gaan de onderhandelingen mogelijk het weekend in.

Spanningen

De zenuwen bij de onderhandelaars staan strak gespannen, want hun gesprekken moeten slagen. De zogenoemde Jamaica-coalitie van de vier partijen is namelijk de enige mogelijke optie en geen van de partijen heeft baat bij nieuw verkiezingen. Maar het water tussen de partijen is heel diep, zo is afgelopen nacht weer gebleken.

Er zouden weliswaar al een aantal compromissen zijn gesloten, maar volgens een onderhandelaar van de liberale FDP verlopen de gesprekken hard tegen onzacht. Daarin zou het vooral over vluchtelingenpolitiek zijn gegaan, waardoor andere onderwerpen nog niet aan bod zijn gekomen. De FDP neemt net als CSU harde standpunten in om migratie in te perken, waarmee ze recht tegenover de Grünen staan. Maar volgens de liberalen kunnen de onenigheden opgelost worden en mag “dit bijzondere project niet mislukken”.

Meest gelezen