Geen vervuilende auto's meer in heel Brussels Gewest vanaf 1 januari

Vanaf 1 januari mag u met een vervuilende auto niet meer rondrijden in het Brussels Gewest. Alle negentien Brusselse gemeenten zullen vanaf dan één grote lage-emissiezone zijn. Het is de grootste lage-emissiezone van België, zes keer groter dan de lage-emissiezone in Antwerpen. Het Brussels parlement heeft de lage-emissiezone vandaag officieel goedgekeurd.

Dieselvoertuigen die gebouwd zijn voor het jaar 1992 zullen vanaf 1 januari niet meer in Brussel mogen rijden. Slimme camera's zullen alle voertuigen in Brussel controleren. De bedoeling is om de norm geleidelijk aan strenger te maken. 

"We gaan niet meteen beginnen met boetes uitschrijven", zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). "We beginnen met een overgangsperiode: wie vanaf januari met een vervuilende wagen Brussel binnenrijdt zal een brief in de bus krijgen met een waarschuwing. Vanaf november zullen er wel boetes komen." De boetes zullen 350 euro bedragen. "Het is ons niet om de boetes te doen, maar om de luchtkwaliteit", aldus Smet.

Als uw wagen niet aan de norm voldoet, kunt u wel een dagpas kopen om uitzonderlijk toch door Brussel te kunnen rijden. Zo'n pas kost 35 euro en kan maximaal acht keer per jaar worden aangevraagd.

De lage-emissiezone krijgt de steun van de hele meerderheid, en ook van een groot deel van de oppositie. Enkel Vlaams Belang en PVDA zijn tegen. 

De Brusselse ministerraad had de lage-emissiezone al goedgekeurd en er liep zelfs al een reclamecapagne op de radio om automobilisten te waarschuwen. Vandaag is de lage-emissiezone echter officieel goedgekeurd in het Brussels parlement.

Meest gelezen