AP1996

Gewezen Italiaans maffiakopstuk Salvatore 'Toto' Riina overleden

In Italië is gewezen maffiabaas Salvatore 'Toto' Riina overleden. Hij stierf aan kanker in de ziekenboeg van een gevangenis in Parma, hij lag al een tijdje in een kunstmatig coma. Toto Riina stond jarenlang aan het hoofd van de Cosa Nostra, de Sicliaanse maffia. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de bomaanslagen op onderzoeksrechters Falcone en Borsellino in 1992 en 1993. Toto Riina was gisteren 87 geworden.

Toto Riina, was jarenlang één van de machtigste en meest gevreesde maffiabazen van Italië. Hij werd op 16 november 1930 geboren in het Siciliaanse Corleone en was één van de kopstukken van de Cosa Nostra, de Siciliaanse maffia.

In de jaren tachtig en negentig was hij de man achter een groot aantal opzienbarende maffiamoorden. Riina zou het bevel gegeven hebben voor meer dan 150 moorden. Slachtoffers waren onder meer de vroegere Siciliaanse gouverneur Piersanti Mattarella, broer van huidig president Sergio Mattarella, en top-maffiajagers van de maffia als Giovanni Falcone en Paolo Borsellino.

Meer dan twintig jaar kon Toto Riina uit de handen van het Italiaanse gerecht blijven, tot hij in 1993 kon gearresteerd worden in Palermo. Nadien werd hij veroordeeld tot 26 keer levenslang. In de zomer van dit jaar weigerde een rechtbank hem om gezondheidsredenen vervroegd vrij te laten.  Zijn familie had de voorbije dagen uitzonderlijk de toelating gekregen om hem in zijn cel in een zwaar beveiligde gevangenis van Parma te bezoeken, om afscheid te nemen.  Toto Riina heeft vier kinderen van wie twee zonen die in de voetsporen van hun vader zijn getreden.  

Meest gelezen