Video player inladen...

Help slachtoffers van agressie op straat

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) wil dat omstanders tussenbeide komen als vrouwen lastiggevallen worden op straat, en ze lanceert een campagne.

Volgens een Europees onderzoek is de meerderheid van de Belgische vrouwen sexueel geïntimideerd op straat. Zo'n 60 procent. Dat gaat van het (eerder onschuldige) fluiten, over opmerkingen tot verwensingen en aanranding. Demir, heeft het zelf ook meegemaakt.

'Ik heb dat ook persoonlijk meegemaakt op straat, dat je op een heel ambetante manier wordt aangevallen, ook bij het joggen, wij vragen daar niet om, ik wil dat ook niet. De politie is niet altijd aanwezig... Ik ben nu zelf zwanger van een meisje en ik wil niet dat ook zij het slachtoffer wordt.'

Vrouwen passen hun kledij aan, mijden sommige straten of buurten, of zorgen ervoor dat ze niet alleen over straat lopen, zegt ze.

Kijk niet naar de grond als u het ziet

Op radio, tv, internet en sociale media komt er een campagnefilmpje dat vooral de anderen op straat moet mobiliseren. 'Kijk niet naar de grond, maar geef een teken.'

Wij hebben zelf de schrik om te reageren. Maar nu wordt er eindelijk iets aan gedaan.

Demir hield de persconferentie in de Brusselse Nieuwstraat. Twee studentes staan met interesse te luisteren. 'Ik vind dat heel goed dat het eindelijk in de schijnwerpers komt. Nu is dat eigenlijk op de achtergrond geraakt, dat wij vrouwen geïntimideerd worden, op straat zelfs nageroepen worden, niemand doet daar iets aan.  Wij hebben zelf de schrik om te reageren. Maar nu wordt er eindelijk iets aan gedaan.', zegt Kelly Lambrecht. Haar vriendin reageert. Zij draagt geen korte rok op straat, en gaat zoveel mogelijk met een vriendin, of beter nog, zegt ze, een vriend, de straat op.  

Video player inladen...

Meest gelezen