Video player inladen...

Hij staat er: de Brusselse kerstboom is 22 meter hoog en komt uit Eupen

Vanmorgen is de traditionele kerstboom naar de Grote Markt in Brussel gebracht. De spar is 22 meter hoog, en komt dit jaar uit Eupen. Hij wordt de komende dagen versierd, en is vanaf eind deze maand het middelpunt van Winterpret in Brussel.

Geen kerstboom uit het buitenland dit jaar dus in Brussel. Vorig jaar kreeg Brussel nog een boom cadeau van Slovakije, na het Slovaakse voorzitterschap van de Europese Unie. Dit jaar komt de boom uit Wallonië, meerbepaald uit het "Osthertogenwald" in Eupen.

Lees verder onder de foto

De eerste selfies worden al genomen bij de Brusselse kerstboom
VRT

De enorme spar werd gisteren al gekapt. Het bos waar hij groeide, wordt zoals de meeste bossen in Wallonië duurzaam beheerd. Er worden telkens nieuwe boompjes aangeplant.  De Brusselse kerstboom heeft daardoor een PEFC-label, dat staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification.

Vanmorgen vroeg werd de boom onder politiebegeleiding naar Brussel gebracht. Radio 2 reporter Bart DeCoster was erbij: "De boom is rechtopstaand gekapt, zodat zijn takken niet zouden beschadigd raken, en dan heel zachtjes op een vrachtwagen gelegd."

Lees verder onder de foto

De kerstboom kwam met een uitzonderlijk transport onder politiebegeleiding naar Brussel
VRT

Vanmorgen vroeg kwamen er al kijklustigen opdagen op de Grote Markt, en de eerste selfies met de nieuwe boom zijn al gemaakt. Ook Julie Umbrain van het kabinet openbare werken van de stad Brussel kwam vanmorgen kijken: "Ik heb zelfs het topje van de boom even aangeraakt toen hij nog neerlag. Wie kan dat zeggen aan zijn kleinkinderen of aan om het even wie dat hij de top van de kerstboom van Brussel heeft aangeraakt?"

Wie kan er zeggen dat hij de top van de kerstboom van Brussel heeft aangeraakt?

Julie Umbrain, stad Brussel

De komende dagen wordt de kerstboom op de Grote Markt versierd. Daar is onder meer 1300 meter lichtsnoer voor nodig. Op 24 november start Winterpret, het grote Brusselse eindejaarsfeest met de kerstmarkt en de ijsbaan.

Video player inladen...

Meest gelezen