Jaarlijkse bijeenkomst slachtoffers Bende van Nijvel op kabinet minister Geens

De jaarlijkse bijeenkomst van nabestaanden en slachtoffers van de Bende van Nijvel vindt dit jaar op 11 december plaats. Op die bijeenkomst geven de speurders normaal een stand van zaken van hun onderzoek. Dat onderzoek richt zich vooral op het spoor van de mogelijke betrokkenheid van vroegere rijkswachters.  

Het is voor het eerst dat de vergadering met onderzoekers van het Bende-dossier en nabestaanden zal plaatsvinden op het kabinet van de minister van Justitie. Normaal gebeurt dat in Charleroi, waar het onderzoek wordt gevoerd.

Maar na de nieuwe wending in het onderzoek naar de Bende, met de bekentenis van de intussen overleden ex-rijkswachter Chris B., gaf de minister al duidelijk aan dat hij het dossier van nabij zou opvolgen. Dat zei hij vorige maand in de commissie Justitie. “Wie praat met de slachtoffers of met de gepensioneerde rechercheurs komt onvermijdelijk diep onder de indruk van hun gedetailleerde kennis en het gegeven dat het dossier hen niet, hen zelfs nooit loslaa," zei Geens.

"Teveel is geschied, teveel is onopgehelderd. Toen ik vorig jaar de koffietafel na de jaarlijkse herdenking in Aalst verliet, heb ik vooral de hoop opgemerkt die in veler ogen nooit is gestorven. Daarom alleen al, maar ook voor de geloofwaardigheid van justitie, en omdat de kans bestaat dat de bende van Nijvel de Staat zelf viseerde, moet de onderste steen boven worden gehaald. “

Meest gelezen