Videospeler inladen...

Jongeren seksueel veel conservatiever dan gedacht

Jongeren zijn veel conservatiever als het gaat over seks en relaties dan algemeen wordt gedacht. Dat blijkt uit een bevraging van de vzw Jong en Van Zin bij 1.000 jongeren tussen 16 en 18 jaar. Als jongeren seks hebben, is dat bijvoorbeeld bijna altijd met een vaste vriend(in) en ze beginnen niet opvallend vroeg aan seks.

“Uit ons onderzoek komt een beeld dat jongeren, als we hen op een schaal zetten van heel losbandig tot heel conservatief, zich eerder conservatief gedragen”, legt Evelien Luts van Jong en Van Zin uit. “Dat gaat in tegen de publieke opinie en zelfs tegen het beeld dat heel wat jongeren over elkaar hebben.”

Zo heeft ruim de helft (55,7 procent) van de ondervraagde 16- tot 18-jarigen nog geen seks gehad. En wanneer willen ze het de eerste keer doen? Het merendeel vindt 16 de beste leeftijd om aan seks te beginnen. Zoenen doen jongeren gemiddeld op hun 14e.

Sommige groepen jongeren hebben wel vroeger seks dan anderen: jongeren uit het beroepsonderwijs, kinderen van gescheiden ouders en jongeren die in een grotere stad naar school gaan. Hoe dat komt, wil Jong en Van Zin nog onderzoeken.

"Fiksen en scoren"

Jongeren zijn ook veel minder losbandig dan wordt gedacht. Als jongeren al seks hebben, dan doen ze dat met een vaste partner en niet tijdens een one-night stand, blijkt uit de cijfers: slechts 1 op 5 jongeren deed het de eerste keer met iemand die toen niet hun lief was. Bovendien vindt ruim driekwart (77 procent) van de jongeren het niet ok om seks te hebben met iemand die ze dezelfde dag hebben leren kennen.

Zelfs kussen met een onbekende kan voor de helft niet door de beugel. Hierbij valt het wel op dat jongens veel losbandiger zijn en meer uit zijn op “fiksen en scoren” dan meisjes. Daardoor wordt de mythe van de tentsletjes meteen doorprikt.

Alcohol

Als jongeren de koffer induiken, zijn ze ook vrij conservatief. Ze wagen zich niet aan heel kinky dingen en doen alleen dingen die ze zelf oké vinden. Ze hebben zelfs minder ervaringen dan hun waardenkader toelaat.

Tijdens gesprekken met 25 jongeren merkten de onderzoekers wel iets opvallends: als er drank in het spel is, verschuiven de normen, zowel voor kussen als voor seks. In dronken toestand wordt kussen met iemand waarop je niet verliefd bent meer aanvaard. “Kan gebeuren”, klinkt het.

Hetzelfde geldt voor seks met iemand die je niet langer dan een dag of avond kent. Belangrijk is wel dat zich dit niet vertaalt in gedrag, het wordt alleen meer geaccepteerd.

Meest gelezen