Kritisch onderzoek naar homeopathische antimalariamedicijnen levert "Zesde Vijs" op

EOS-journalist en bio-ingenieur Dieter De Cleene heeft vanavond van SKEPP "De Zesde Vijs" gekregen voor zijn bijzondere onderzoek naar homeopathie. 

"De Zesde Vijs" is een prijs die SKEPP (Studiekring voor de Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale) jaarlijks toekent  aan mensen die in de media opvallen door een genuanceerde, kritische blik en grondig onderbouwde argumenten. Dit jaar werd de prijs toegekend aan wetenschapsjournalist en bio-ingenieur Dieter De Cleene.

Avontuurlijk reisje naar Tanzania

De jury koos de laureaat voor zijn bijzondere onderzoek naar homeopathie. De Cleene had zijn vriendin gevraagd 8 willekeurig gekozen homeopathische artsen te contacteren, met het verhaal dat ze een avontuurlijke reis plande naar Tanzania. Zijn vriendin vroeg daarbij of er ook homeopathische medicijnen tegen malaria bestaan. Malaria is een potentieel dodelijke ziekte waartegen je het best preventieve medicijnen neemt. Slechts 3 artsen wezen op de noodzaak van echte antimalariapillen, de anderen bevalen haar inderdaad iets homeopathisch aan. De Cleene kloeg de praktijken volgens de jury aan met een wetenschappelijke precisie.    

180 wetenschappers

De jury wees er ook op dat De Cleene een paar maanden geleden de enige journalist was die kritisch berichtte over een waarschuwing voor "gevaarlijke elektromagnetische stralen". 180 wetenschappers uit 35 landen hadden toen gewaarschuwd voor de gevaren van 5G-netwerken voor telecommunicatie. Terwijl de meeste media volgens de jury de waarschuwing kritiekloos hadden overgenomen, was De Cleene de enige journalist die de moeite had genomen de lijst van wetenschappers uit te pluizen.  Zo kon hij aan het licht brengen dat één van de Belgische "wetenschappers" een gepensioneerde bioloog was, en een andere de voorzitter van de actiegroep "Beperk de Straling". 

Meest gelezen