Videospeler inladen...

Michel praat met Rajoy in Göteborg

Premier Charles Michel heeft  vanmorgen een kort bilateraal gesprek gehad met zijn Spaanse collega Mariano Rajoy. Het gesprek vond plaats vlak voor de start van een Europese top over het sociale Europa in de Zweedse stad Göteborg, en ging onder meer over de mogelijke benoeming van Catherine De Bolle tot baas van Europol.

De diplomatieke relaties tussen Spanje en België zijn gespannen, nadat de Belgische regering als een van de weinige in Europa kritiek had op het harde optreden door de Spaanse politie tijdens het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië.  Binnenkort moeten de Europese ministers van Binnenlandse Zaken beslissen wie baas wordt van Europol. Catherine De Bolle, die aan het hoofd staat van de federale politie, is één van de twee kanshebbers.

Er werd gevreesd dat Spanje wraak zou nemen op België door geen steun te geven aan De Bolle.  Volgens Michel is het na het gesprek met Rajoy nog niet duidelijk of Spanje de kandidatuur van De Bolle nu wel of niet zal steunen. Volgens de Spaanse krant El País zou Spanje De Bolle niet steunen.

Behalve over De Bolle praatten Michel en Rajoy over de twee Europese agentschappen die uit Londen moeten verhuizen als gevolg van de brexit. Zowel Spanje (Barcelona) als België (Brussel) zijn kandidaat om de agentschappen te huisvesten. Maandag valt de beslissing erover.

Deze namiddag moet de Brusselse Raadkamer beslissen of de afgezette Catalaanse premier Puigdemont moet worden overgeleverd aan de Spaanse justitie, die een Europees aanhoudingsbevel tegen hem had uitgevaardigd. Officieel is dit een zaak voor justitie, het is niet duidelijk of Michel en Rajoy daarover gepraat hebben.

Meest gelezen