Video player inladen...

Mugabe toont zich voor het eerst sinds de staatsgreep in het openbaar

Gelukkig ziet de oude president er niet uit. Maar Mugabe lijkt te doen alsof er niets aan de hand is. In zijn blauwe toga en dito hoed met gele franje woonde hij naar jaarlijkse gewoonte een plechtigheid bij op de Open Universiteit van Harare, waarvan hij de voorzitter is.

Vanmorgen dook de afgezette Zimababwaanse president Robert Mugabe op tijdens een diploma-uitreiking op de Open Universiteit van de hoofdstad Harare.  Het is zijn eerste publieke optreden sinds de legerleiding dinsdag de macht greep en de president onder huisarrest plaatste. 

Mugabe liet zich toejuichen door zijn aanhangers, ook zijn lijfwachten waren in de buurt. De oude president was gekleed in een toga en hoed, en liep over een rode loper naar het podium. Daar zong hij de nationale hymne mee en begon hij aan een toespraak.

De regeringspartij ZANU-PF wil dat Mugabe vertrekt, en heeft een deadline gegeven tot zondag. Als hij dan weigert om vrijwillig op te stappen, dan wordt dinsdag de afzettingsprocedure ingezet.  Maar Mugabe heeft gisteren na gesprekken met de legertop geweigerd op te stappen zonder de nodige garanties.  Mugabe was bijna 40 jaar aan de macht in Zimbabwe. 

Meest gelezen