AP

NAVO-blunder maakt president Erdogan boos

Tijdens een NAVO-training in Noorwegen werden de Turkse president Erdogan en de stichter van de Turkse republiek opgevoerd als vijand, tot woede van Turkije. De Turkse deelnemende soldaten werden onmiddellijk teruggetrokken. Noorwegen en de NAVO hebben al hun excuses aangeboden aan Ankara.

Het was een pijnlijk incident in het commandocentrum van de NAVO in het Noorse Stavanger. Tijdens een training om de commandostructuur te testen bleek dat zowel de Turkse president Erdogan als Atatürk, de stichter van de Turkse republiek afgebeeld waren als 'vijand' en als 'doelwit'. 

Turkije, al lid van de NAVO sinds 1952 was not amused. President Erdogan trok de 40 deelnemende Turkse soldaten onmiddellijk terug. Zoiets kan je toch niet van een bondgenootschap verwachten zei Erdogan, die het incident zelf ter sprake bracht tijdens een op televisie uitgezonden toespraak. 

Excuses van Stoltenberg

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, was er snel bij om zijn excuses aan te bieden. Al benadrukte hij ook dat niemand van de NAVO zelf verantwoordelijk was voor de afbeelding: "Het incident is een gevolg van de actie van een individu en geeft niet de visie van de NAVO weer." Iemand die door Noorwegen is ingehuurd had de afbeeldingen geplaatst. Noorwegen heeft de man teruggetrokken uit de actie en de regering heeft zijn spijt uitgedrukt. 

Meest gelezen