"Zijn lippen waren echt nat en slijmerig"

In de VS wordt nu ook een Democratische senator beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Volgens een radiopresentatrice zou senator Al Franken haar gekust en betast hebben tegen haar wil. Dat zou gebeurd zijn toen hij nog een bekende tv-komiek was, tijdens de repetitie voor een sketch. Franken heeft inmiddels zijn excuses aangeboden, maar zal mogelijk onderzocht worden door de tuchtcommissie van het Amerikaanse Congres.

Ik heb beslist om mijn verhaal te vertellen, zo tweette de Amerikaanse radiopresentatrice Leeann Tweeden. Aangespoord door de hele #MeToo-discussie beschrijft ze in een uitgebreidde column twee seksueel getinte incidenten die dateren van elf jaar geleden. De dader : Democratisch senator Al Franken, in die tijd nog een tv-komiek die af en toe ook zijn opwachting maakte in de bekende tv-show Saturday Night Live.  

Tijdens de repetitie voor een sketch met een liefdesscène zou Franken zijn tong tussen de lippen van Leeann hebben geperst, tegen haar wil in. Kort daarop liet hij zich op een vliegtuig fotograferen toen hij deed alsof hij de slapende vrouw bij de borsten wou grijpen. Dat zou gebeurd zijn in het Midden-Oosten, toen ze gingen optreden voor Amerikaanse militairen in Irak en Afghanistan.  

Franken en Tweeden tijdens een repetitie

Franken was er als de kippen bij om te reageren. Hij zegt zich dat tongzoenen niet echt te herinneren, maar biedt zijn oprechte excuses aan. Over de foto is hij duidelijker : dat was een misplaatste grap. "Nu ik de foto terugzie moet ik walgen van mezelf. Het is niet grappig en totaal ongepast."  Franken is sinds 2009 senator voor de staat Minnesota. Hij bekent dat vele grappen die hij destijds maakte vandaag niet meer door de beugel kunnen.

Slecht nieuws voor de Democraten

Zijn excuses werden prompt aanvaard door de radiopresentatrice, maar zijn politieke rivalen ruiken bloed. Zij eisen zijn ontslag. Ook zijn partijgenoot Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, is duidelijk : "Seksueel wangedrag is onaanvaardbaar en mag niet getolereerd worden." De Democraten konden dit incident missen als kiespijn, want ze worstelen sinds de verkiezing van president Trump met de zoektocht naar een nieuw elan waarmee ze weer kunnen winnen.

Dat ook Democratische politici geen heilige boontjes zijn, bewees eerder Bill Clinton al. Die lag tijdens zijn presidentschap onder vuur voor zijn affaire met Monica Lewinsky en werd ook door andere vrouwen beschuldigd voor grensoverschrijdend gedrag. Er werd zelfs een afzettingsprocedure ingezet, maar die werd nooit afgerond. Nu laat de Democratische senator Kirsten Gillibrand weten dat de president gewoon zelf had moeten aftreden. 

Trump reageert selectief

Het nieuwe schandaal is een welgekomen bliksemafleider voor de Republikeinen, die met kandidaat-senator Roy Moore uit Alabama al dagen in een negatief daglicht staan. Moore zou in de jaren '70 en '80 minderjarige meisjes hebben lastiggevallen, en daarover hebben al minstens vijf vrouwen getuigenissen afgelegd. Maar de man zelf schreeuwt moord en brand. Hij ontkent alles en weigert een stap opzij te zetten voor de verkiezingen van 12 december. 

AP

Opvallend : president Trump heeft in een tweet de Democratische senator Al Franken intussen veroordeeld voor zijn wangedrag, terwijl hij nog met geen woord heeft gerept over zijn partijgenoot. Ondanks herhaaldelijke vragen van de pers. Trump zelf heeft trouwens ook een reputatie : hij werd tijdens de voorverkiezingen beschuldigd voor handtastelijkheden en heeft zich meermaals seksistisch uitgelaten over vrouwen. 

De president zit duidelijk tussen twee vuren. Doet hij helemaal niets, dan kunnen de Democraten hem hierop pakken. Doet hij wel iets en laat hij de populaire en sterkgelovige Moore vallen, dan dreigt hij de toorn van zijn achterban over zich te krijgen . De senaatszetel van Alabama kan dan naar de Democraten gaan, en dat zou historisch zijn. De Republikeinse meerderheid in de Senaat wordt hierdoor ook krapper; nu hebben ze maar drie zetels op overschot. 

Meest gelezen