Ik wil vandaag tegendraads zijn: "Is het niet fantastisch dat ..."

Theoloog Jürgen Mettepenningen heeft zin om eens lekker tegendraads te zijn. Hij maakt een lijstje, in deze tijden van kranten en nieuwssites vol slecht nieuws: "Is het niet fantastisch dat ..."

Kranten en nieuwssites staan zodanig vol problemen en uitwassen, dat een blogschrijver geen moeite moet doen om een problematiek te vinden om over te schrijven. Er is inderdaad heel wat op onze aardbol om ons over te schamen, ons te verontwaardigen of kwaad te maken. En dan denk ik:

Is alles dan zo negatief?

Gaat het echt zo de verkeerde kant op met alles?

Vandaar dit tegendraads pleidooi voor een positieve blik en basisvreugde, zonder naïef te zijn…

Is het niet ongelooflijk dat ...

Is het niet ongelooflijk hoe geïnformeerd wij kunnen zijn over alles wat in de wereld gebeurt?

En fantastisch dat wij onze mening over alles mogen uiten zonder dat onze hersenpan wordt ingeslagen?

Is het niet fantastisch dat iedereen hier basisrechten heeft die niet geschonden mogen worden en die het kader vormen om ieders vrijheid en integriteit te garanderen?

Dat niemand boven de wet staat?!

Is het niet zalig dat we mogen geloven wat we willen en dat ook openlijk mogen zeggen, tonen en belijden?

Is het niet reusachtig dat bij een draai aan een kraan er onmiddellijk water uit de kraan komt zodat ik een douche kan nemen of koffie kan zetten?

Is het niet fantastisch dat er zoveel kinderen en jongeren onderwijs kunnen genieten in ons land? En dat die kinderen en jongeren vaak heel gemotiveerde leerkrachten hebben?

Is het niet fantastisch dat we leven in een land waar je geen pijn hoeft te hebben en dat er zo’n geweldig zorgsysteem is voor zieken en stervenden?

Is het niet ronduit schitterend dat wij overal bereikbaar en actief kunnen zijn via smartphones?

Dat wij beschikken over internet en wifi (behalve op de trein dan, wat onbegrijpelijk is)?

Is het niet geweldig dat wij in Europa al meer dan zeventig jaar relatieve vrede kennen?! Dat er zoiets bestaat als een Europese Unie (al zou ze wat meer haar mond mogen opendoen)?

Is het niet schitterend dat wij alle bewegingsruimte hebben in vrijheid? Dat er openbaar vervoer is, fietsostrades,…?

Is het niet fijn dat we vriendschap mogen beleven?

Is het niet tof dat onze jongeren mogen dromen van de job die bij hen past? Dat hun talenten ernstig worden genomen en dat er studiebeurzen bestaan die dromen werkelijkheid kunnen laten worden?!

Is het niet ongelooflijk dat er zoveel vrijwilligers zijn die zorgen voor een immens divers verenigingsleven?

Is het niet goed dat armen aandacht krijgen en waar mogelijk hulp krijgen (al zou het veel meer kunnen!)?

Is het niet geweldig dat al deze vragen retorische vragen zijn en werkelijk een reden tot vreugde mogen zijn?! En dat er nog zoveel andere zaken zijn die die vreugde onderbouwen?

Tot slot

Het leven is niet altijd wat het hoort te zijn. Mensen doen elkaar verdriet aan en soms overkomt ons eenvoudigweg leed. Verlangens en verwachtingen worden bovendien niet altijd ingelost en het is verdorie soms hard wat mensen te verduren hebben.

En er is veel kritiek die terecht is. Al die zaken doen de dimensie van vreugde naar de achtergrond verdringen. Maar misschien mag het wat vreugde geven dat we in een land als het onze leven waar het perspectief op hoop een haalbaar perspectief mag zijn.

Meest gelezen