Reuters

Wat wormen in een overloper vertellen over het leven in Noord-Korea

Bij een Noord-Koreaanse soldaat die is overgelopen naar Zuid-Korea zijn tientallen parasitaire wormen gevonden. Er was er zelfs een van 27 centimter lang bij. Volgens experts zegt dat veel over het dieet en de slechte hygiëne in Noord-Korea.

Maandag is een sergeant van het Noord-Koreaanse leger naar Zuid-Korea gevlucht. Toen hij de gedemilitariseerde zone overstak, werd hij onder vuur genomen door zijn vroegere collega's. De deserteur raakte zwaar gewond.

De Zuid-Koreaanse chirurg die hem opereerde, vond in de ingewanden van de man tientallen parasitaire wormen, waaronder eentje van 27 centimeter lang. 

"In mijn twintigjarige carrière heb ik zoiets alleen nog maar in mijn handboeken gezien", zegt chirurg Lee Cook-jong.

Menselijke uitwerpselen als mest

De parasieten en de maïskorrels die de chirurg in de overloper zijn maag vond, kunnen inzicht geven in de voedselsituatie van het geïsoleerde land Noord-Korea. Wegens een gebrek aan kunstmest en vee bemesten de Noord-Koreanen de akkers met menselijke uitwerpselen. Als de geteelde groenten daarna ongekookt gegeten worden, dan kunnen de parasieten makkelijk in de mens geraken. Maïs, dat ook goedkoper is dan rijst, is een graan dat meer Noord-Koreanen eten sinds de grote droogte in hun land.

De gezondheidstoestand van de soldaat zegt mogelijk ook iets over die van de gemiddelde Noord-Koreaan. Als soldaat met een belangrijke opdracht -het bewaken van de grens- zal hij op zijn minst even goed gevoed zijn dan zijn medeburgers, als het al niet beter is.

"In mijn twintigjarige carrière heb ik zoiets alleen nog maar in mijn handboeken gezien"

De parasieten maken de situatie nog erger voor de overloper die al in kritieke toestand in het ziekenhuis werd binnengebracht. Ze vergroten de kans op infecties. 

Noord-Korea heeft niet gereageerd op het feit dat een soldaat is overgelopen.

Meest gelezen