Jonas Roosens

Radio Maria roept luisteraars op te bidden om alsnog een radiolicentie binnen te halen

 

De katholieke radiozender Radio Maria laat weten dat het net als enkele andere radiozenders een klacht heeft ingediend bij de Raad van State tegen de toekenning van nieuwe radiolicenties. De zender roept zijn luisteraars op om te bidden voor een goede afloop van de procedure.

Op 15 september besliste minister van Media Sven Gatz (Open VLD) over de toekenning van vier FM-licenties voor de zogenaamde netwerkradio's. Radio Maria was ook kandidaat voor zo'n licentie maar kreeg er uiteindelijk geen. Daardoor is de zender vanaf 1 januari 2018 niet meer via FM te ontvangen. Verschillende andere zenders zoals onder andere TOPradio en Club FM stapten naar de Raad van State om de beslissing van de minister aan te vechten. Radio Maria die eerst geen plannen in die richting had, stapt nu ook naar de rechter.

"Beauty contest"

Priester Karlo Tyberghien, directeur van Radio Maria spreekt van een "beauty contest" als hij het over de manier heeft waarop de licenties zijn toegekend. Volgens de priester zijn de criteria waaraan de kandidaten moesten voldoen, achteraf nog aangepast." De procedure is naar mijn gevoel niet correct verlopen. We stappen dus naar de Raad van State om procedurefouten aan te klagen."

Radio Maria lanceert op zijn website ook een opmerkelijke oproep : "We vragen onze luisteraars te bidden voor de goede afloop." Volgens Tyberghien is dat een gebruikelijke werkwijze bij Radio Maria.

De zender blijft echter niet bij de pakken neerzitten. Ze zenden al anderhalf jaar uit in DAB+ en ze zullen dat na 1 januari zeker blijven doen.  

Ondertussen lopen er al negen procedures van radiozenders bij de Raad van State. Een uitspraak wordt pas in de loop van januari verwacht, maar dan moeten deze zenders al uit de ether zijn en zijn de nieuwe netwerkradio's al van start gegaan. Mochten de klagers dan gelijk krijgen dreigt er chaos in de ether.

Meest gelezen