Videospeler inladen...

Vernietigend rapport: "Brusselse politiezone heeft geen plan van aanpak voor onverwachte stadsrellen"

De stad Brussel is niet goed voorbereid op onverwachte rellen. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Inspectie, dat minister van Binnenlandse Zaken Jambon had bevolen. De rellen braken uit in het centrum van Brussel, na de WK-kwalificatiematch van Marokko tegen Ivoorkust.

Na de rellen van zaterdagavond kwam er heel wat kritiek op de politie. Ze zou onder meer te laat hebben ingegrepen, en zou met te weinig agenten zijn geweest. Een intern onderzoek moest uitwijzen wat daar van aan is.

"De politiezone van Brussel heeft geen plan van aanpak rond stadsrellen", zo citeert minister van binnenlandse zaken Jambon uit het rapport.  De stad Brussel is wel goed voorbereid op geplande manifestaties, maar niet op onverwachte rellen. De politie beschikt weliswaar over één permanent peloton in gevechtskledij, maar in een grootstad als Brussel is er meer nodig. "Er is een aangepaste commandostructuur nodig voor niet-geplande rellen", zegt Jambon.

"Door de gebrekkige structuur was men niet in staat om de andere aangeboden versterkingen te coördineren en aan te sturen", staat in het rapport. "Want de beschikbare versterkingen hadden beter aangewend kunnen worden. Er was enkel versterking van de federale politie, naast de eigen pelotons van de politie zone Brussel Hoofdstad Elsene die zijn ingezet", zegt Jambon. "Maar versterking uit andere Brusselse politiezones werd niet optimaal, of gewoon niet ingezet. Waarom heeft men bijvoorbeeld de capaciteit van Brussel-Zuid niet gebruikt? Ze stonden nochtans klaar. Men vroeg wel versterking vanuit Antwerpen, maar die kwam te laat."

Terugtrekken in plaats van uiteendrijven was geen goed idee en ook niet de afspraak 

Minister Jambon over het inspectierapport

De politie was ook niet voorbereid op deze rellen en had niet de nodige informatie over mogelijke rellen, blijkt uit het rapport. "Maar, als de politie wél informatie had gehad, zou het niet veel verschil uitgemaakt hebben, want de rellen waren nog altijd onverwacht gekomen", zo citeert Jambon uit het rapport. "Maar terugtrekken in plaats van uiteendrijven was achteraf gezien geen goed idee", zegt het rapport. "De politie kwam ook niet tussen bij de plunderingen, terwijl er afspraken zijn dat er in dat geval moet tussengekomen worden. Dat is niet gebeurd, door te weinig capaciteit."

Meest gelezen