De Grimaldi's naar de cinema voor Grace Kelly en Victoria haalt de Stockholm Pride in huis

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Zelfs de stoïcijnse Queen kan - weliswaar discreet -  emotioneel zijn. Huilde ze op Remembrance Day of niet? In Monaco hielden de Grimaldi's een familiereünie voor de Princess Grace Foundation en ze pikten de Oscarwinnende film van hun moeder mee. Prinses Charlène deelde foto's van bij de kapper en maakte het terug goed met de eilandbewoners van Réunion. De Zweedse kroonprinses Victoria wordt op handen gedragen door de LGBT-gemeenschap. Ze nodigde vrijwilligers van de Stockholm Pride uit. En de Nederlandse koningin Máxima waagde zich aan de kleurencombinatie blauw met groen.

Pinkt de Queen een traantje weg?

Vorig weekend werd Remembrance Day gehouden in het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest om landgenoten te herdenken die omkwamen in oorlogen en andere gewapende conflicten. Voor het eerst stond de Queen met haar familie op het balkon en legde oudste zoon Charles de bloemenkrans neer bij de Cenotaph, het oorlogsmonument. Een alerte royaltyfotograaf legde de Queen vast op gevoelige plaat en daarbij viel volgende foto op:

Getty Images

Een aantal media interpreteerde dat de Britse koningin een emotioneel moment beleefde. Niet geheel onlogisch, want de voorbije 65 jaar miste ze de kranslegging slechts zes keer: ofwel was ze op verre buitenlandse reis, ofwel was ze hoogzwanger. Maar evengoed jeukte het bij de Queen op het balkon en moest de koningin wrijven.

Elizabeth is zelden emotioneel, integendeel: ze is vaak stoïcijns, althans in het openbaar. Een keer viel het echter hard op en werd zelfs een traan gefotografeerd. Dat was vorig jaar in mei toen ze een monument in Staffordshire onthulde om dertig soldaten van eenzelfde regiment te eren die stierven in 2006. De Queen veegde discreet met haar witte handschoen de traan weg (zie foto hieronder) om even later opnieuw te glimlachen en gesprekken met de aanwezigen te voeren.  

Photoshot

De drie Grimaldi's nog eens herenigd

Meestal zijn ze met twee of dagen ze gewoon alleen op: de kroost van wijlen prinses Grace Kelly. Maar speciaal voor de 35e verjaardag van de Princess Grace Foundation (VS) waren prins Albert, prinses Caroline en prinses Stéphanie van Monaco aanwezig. Dit jaar zou hun moeder 88 jaar geworden zijn. "The country girl" werd nogmaals vertoond, de film waarvoor Grace Kelly de Oscar voor beste actrice kreeg in 1955. 

Belga

Stéphanie bracht voor de gelegenheid haar jongste telg mee. Camille is de 19-jarige dochter die de prinses heeft met haar voormalige lijfwacht Jean Raymond Gottlieb (foto van vader en dochter hieronder).  

Charlène vereeuwigt kappersbeurt...

Prinses Charlène van Monaco heeft op Instagram drie foto's gepost van haar tweeling Jacques en Gabriella (bijna 3) die voor het eerst langs de kapper zijn gepasseerd. Broer en zus kunnen het blijkbaar goed met elkaar vinden, want op de andere foto's (gelieve te swipen op de Instagrampost) kan er een knuffel aan af.

... en ze maakt het goed met Réunion

Voor Charlène liep er deze week ook een uitnodiging binnen van het eiland Réunion. De nabestaanden van slachtoffers van haaien willen de prinses hun verhaal graag vertellen.

In maart was er heisa ontstaan na enkele uitspraken van Charlène. In het blad Paris Match zei de prinses dat het hoge aantal haaiendoden rond Réunion aan de surfers zelf te wijten is. Er werd geopperd om alle haaien rond het eiland te doden. Volgens Charlène zou dat het ecosysteem in gevaar brengen. "We vermoorden 1 miljoen haaien jaarlijks, en de dieren zelf hebben 20 mensen vermoord in Réunion sinds 2011", citeert Paris Match de prinses die dol is op watersport. De boze eilandbewoners schreven een brief (lees hem hier) en stelden dat Charlènes cijferwerk totaal niet klopte en concludeerden dat ze niets over de zaak wist.  

De prinses bood haar excuses aan en liet weten dat haar woorden uit hun context waren gerukt. "De prinses is onmiskenbaar gevoelig voor de pijn en het verdriet van de families die dierbaren zijn verloren door haaienaanvallen." Als verzoenend gebaar mag Charlène langskomen op Réunion.

Belga

Victoria praat met vrijwilligers Stockholm Pride

De Zweedse kroonprinses heeft op het paleis vrijwilligers ontvangen die al meer dan 20 jaar helpen bij de Stockholm Pride, de jaarlijkse optocht van de LGBT-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual, transgender) waar 60.000 mensen aan deelnemen.

Vier jaar geleden reikte Victoria als complete verrassing de award uit voor LGBT van het jaar aan Jonas Gardell. Het publiek was zodanig laaiend enthousiast dat de prinses eventjes moest bekomen (zie video).

Gardell was dit voorjaar een van de gasten in de documentaire naar aanleiding van de 40e verjaardag van de kroonprinses. Hij bedankte Victoria van harte voor de erkenning voor holebi's en transgenders. "Ze is de belangrijkste vertegenwoordiger van Zweden en ze kwam naar ons", aldus Gardell. Hij noemde het gebaar ronduit historisch.   

"Blauw met groen is boerenfatsoen"

En een uitsmijter om af te sluiten, want we kenden zelf deze uitdrukking niet: "blauw met groen is boerenfatsoen". Ook onze VRT-taaladviseur Ruud Hendrickx zegt het niets. Maar het zou een variant kunnen zijn op "rood met groen is boerenfatsoen" (teken van slechte smaak, kleuren die vloeken) dat wél in de Van Dale prijkt.

Hoe het ook zij, de Nederlandse koningin Máxima lapte het aan haar laars tijdens een presentatie over de laatste stand van zaken bij midden- en kleinbedrijven. De Nederlandse modejournaliste Josine Droogendijk vindt het lekker geslaagd:

Meest gelezen