Rusland bouwt muur tussen de Krim en Oekraïne

Rusland is begonnen met de bouw van een omheining op de grens tussen de geannexeerde Krim en Oekraïne. Het hek van 50 kilometer lang moet de veiligheid op de Krim verhogen, zo luidt het. Rusland annexeerde de Krim in 2014, maar internationaal is het nog steeds erkend als Oekraïens grondgebied. 

50 kilometer lang en 2 meter hoog wordt het hek dat het district Pereskopksy moet scheiden van Oekraïne.  Het hele project zou 2,8 miljoen euro kosten. Tegen juli 2018 moet het af zijn, zeggen Russische nieuwsagentschappen op basis van de Russische veiligheidsdienst FSB. 

De omheining moet de veiligheid van de inwoners en toeristen op de Krim verhogen, zo luidt de argumentatie voor de bouw van het hek. Rusland sluit het schiereiland zo meer af van Oekraïne, waartoe de Krim officieel nog behoort. De Europese Unie en de Verenigde Staten bijvoorbeeld erkennen de annexatie van de Krim door Rusland niet. Intussen is Rusland bezig met de bouw van een brug die de Krim met Rusland moet verbinden, om zo de nu ontbrekende landlink tussen de twee gebieden te leggen.

Meest gelezen