Spaanse media over zaak-Puigdemont: "België vraagt duidelijkheid over voorwaarden detentie Puigdemont"

Niet enkel de Belgische media volgen de zaak-Puigdemont op de voet. Ook in Spanje is er heel veel aandacht voor wat er in Brussel gebeurt. Inhoudelijk kunnen de kranten niet veel kwijt over de zitting van de raadkamer van Brussel, want er is nog geen beslissing genomen. Zowel de Spaanse als de Catalaanse media besteden aandacht aan een cartoon van het Franse satirische blad Charlie Hebdo.

De raadkamer van Brussel heeft een uitspraak over de overlevering van Carles Puigdemont  uitgesteld . Op 4 december zal de zaak behandeld worden. "Volgens  het Belgische recht is er geen sprake van corruputie", zegt de procureur. Dat hebben de advocaten na de zitting verklaard. De raadkamer heeft zich vandaag gebogen over de vraag van Spanje om de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers over te leveren.

De Spaanse media volgen de zaak-Puigdemont op de voet. Zo biedt de krant El Pais op haar website een livestream aan zodat er op elk moment kan doorgeprikt worden naar Brussel. Tot nu zagen we hierop vooral hoe vijf agenten de massaal aanwezige pers op een afstand houdt, daar op de trappen van het Paleis van Justitie.

De krant El Mundo, focuste zich in de aanloop naar deze namiddag vooral op het gevangenisverhaal. Volgens hen zou België namelijk aan Spanje hebben gevraagd wat de voorwaarden zouden zijn van de detentie van de Catalanen, en ook zou België uitdrukkelijk garanties vragen voor het verkrijgen van een eerlijk proces.

Verder zou de Belgische officier van justitie het Spaanse gevangenissysteem, volgens de krant, ook in twijfel trekken, en heeft hiervoor bijkomende informatie opgevraagd. Dit aan de hand van dertig concrete vragen, zo schrijft El Mundo.

Deze vragen zouden nogal specifiek zijn. België zou vragen in welke cellen de heren terecht zouden komen, hoe groot deze zouden zijn, en of ze elk een eigen cel zouden krijgen. België doet dit volgens de krant naar aanleiding van een rapport van de Europese Raad waarin staat dat er sprake is van mishandeling en vernederingen in de Spaanse gevangenissen.

El Mundo kaatst de bal terug en schrijft: "Is dit een rapport van dezelfde raad die België meermaals heeft veroordeeld wegens overbevolking in de Belgische gevangenissen?"

Vanaf twee uur, dus bij de aanvang van de hoorzitting kwam ook een beschrijving online van ons Paleis van Justitie. "Een gigantisch gebouw van ongeveer 26.000 vierkante meter, gebouwd tussen 1866 en 1883." De krant noemt het gebouw verder "imposant en bijna intimiderend".

Spaanse media pikt cartoon van Charlie Hebdo op

Maar niet enkel in Madrid vloeit er veel inkt over het proces, ook in Barcelona is het moeilijk om een krant te vinden waarin het niet over Puigdemont en Brussel gaat. Zo lezen we in La Vanguardia dat Rajoy een bijeenkomst had van 20 minuten met de Belgische minister president Charles Michel, vanmorgen in Göteborg, Zweden. Daar gaat namelijk momenteel de Eurotop door.

De bijeenkomst kwam er, zo schrijft de krant, op verzoek van België. Maar Michel en Rajoy hebben niet over de zaak Puigdemont of over Catalonië gesproken. Charles Michel zou, volgens hen, "coherent en consistent willen zijn" en benadrukt dat het "in België enkel een juridische kwestie is". Voor "al het andere" waarmee Michel doelt op de politieke spanningen, hebben we, zo citeert de krant, "diplomatieke kanalen open op het hoogste niveau om misverstanden te voorkomen".

En dus: waar hebben Rajoy en Michel het dan wel over gehad? Europese politiek. Volgens de krant ging het onder andere over de verplaatsing van het Europees Geneesmiddelenbureau, en de Belgische kandidatuur van Catherine De Bolle voor het management van Europol.

Dan is er nog El Periodico, die kopt: "Puigdemont voor de rechter in België. Laatste minuut na de gevangenneming van de ontslagen regering en het uitleveringsverzoek van de voormalige president." Klinkt nogal fatalistisch maar de krant plaatst daaronder de foto van Puigdemont en de Catalaanse ministers aan de eettafel in de keuken van Vlaams parlementslid Lorin Parys van N.VA.

Veel verschillende verhalen, maar een ding hebben ze gemeen: bijna elke Spaanse krant heeft de cartoon opgepikt die Charlie Hebdo publiceerde. Op de cartoon zien we een Puidgemont als jihadist met lange baard in de straten van Molenbeek, terwijl hij "Catalone, Akbar, une fois" uitroept . De titel is "Puidgemont radicaliseert in België".

Meest gelezen