Videospeler inladen...

Homans: "Als Unia geen toegang geeft tot databanken, dan kan je niet meer verder

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) ligt andermaal in de clinch met het interfederaal gelijkekansencentrum Unia. Homans onderzoekt of ze de Vlaamse bevoegdheden van het centrum elders kan onderbrengen omdat Unia zou weigeren om mee te werken aan een doorlichting. Directrice Els Keytsman noemt dat een "uithaal die op niets gebaseerd is".

Eerder dit jaar zat het er al eens bovenarms op tussen minister Homans en Unia. De minister noemde het gelijkekansencentrum toen "niet neutraal en niet objectief" en stelde dat het centrum vooral "mensen van allochtone origine" verdedigt. Homans kondigde daarop een doorlichting aan.  Maar volgens de minister werkt Unia niet mee aan die doorlichting, schrijft Het Laatste Nieuws.

Unia zou bijvoorbeeld weigeren om toegang te geven tot de databank van meldingen die bij het centrum binnenlopen. "Als Unia zegt dat we geen onderzoek kunnen voeren omdat ze geen toegang geven tot de databanken, dan is het verhaal af en kan je niet meer verder", verduidelijkt Homans in "De ochtend" op Radio 1. "Mijn voornaamste bekommernis was of iedereen wel terechtkan bij Unia. Als Unia daar niet aan wil meewerken, stel ik me toch wel heel veel vragen over de werking van Unia."

Een van de pistes die Homans daarom nu op tafel legt: de Vlaamse taken van Unia overhevelen naar een nieuwe instelling. "Ik denk dat een goed debat nodig is over de taken van Unia en of Unia die nog wel goed uitvoert. Als ze geen inzage geven in hun databank, dan is dat momenteel niet meer mogelijk. En dan ben ik op zoek naar andere structuren die wel opkomen voor de gelijke kansen van iedereen."

Unia: "Wij dingen niet af op de privacy van melders"

Unia-directrice Els Keytsman is naar eigen zeggen "stomverbaasd" over de uitspraken van minister Homans. "Ik snap niet vanwaar dit komt. Ik dacht echt na de hele heisa van begin dit jaar dat de relatie nu was zoals het hoort: zakelijk en professioneel. Nu is er een nieuwe uithaal die op niets is gebaseerd."

Keytsman noemt het "flagrant onjuist" dat haar centrum niet zou willen meewerken aan de doorlichting. "Maar wij dingen principieel niet af op de privacy van onze melders. Dat vinden wij cruciaal. De meldingen anoniem maken is echter een enorm werk, wij behandelen duizenden meldingen per jaar." Volgens Keytsman zijn er andere manieren om het onderzoek te voeren.

Homans: "Verder overleg heeft weinig zin"

Maar Homans wuift die opmerking weg. "Wij gaan dat zelf niet onderzoeken en Unia moet daar ook geen personeel vrij stellen. Wij zouden zelf via een openbare aanbesteding een onafhankelijk onderzoeker ter beschikking stellen. Ik ben echt niet geïnteresseerd in de namen die in de databank staan. Wij willen een onafhankelijke onderzoeker die gewoon zijn werk zou kunnen doen, en dat mag zelfs niet van Unia. Als Vlaamse overheid subsidiëren wij Unia voor 700.000 euro, daar mag toch wel iets tegenover staan."

Unia-directrice Keytsman wil de uithaal van minister Homans bespreken op het volgende overleg met het kabinet van Homans, gepland in december. De minister van haar kant denkt dat verdere overlegmomenten echter "nog weinig zin hebben". 

Meest gelezen